Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Голям завод в Казанлък съкращава 10% от служителите си, докато бурята отмине

Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик", в "Бизнес старт", 28.03.2024

13:25 | 28 март 2024
Обновен: 13:32 | 28 март 2024
Автор: Галина Маринова

Десетпроцентни съкращения на персонала се налагат като оздравителна мярка в резултат на пълзящата рецесия в Европа и спад на икономическата активност с 30%. Надяваме се да наемем обратно своите работници, защото всички те са наш ценен актив. Работодателските организации от доста време обясняват на правителствата в България, че кризата я има и че трябва да бъдат предприети мерки, за да се подпомогнат хората. Въпреки трудностите не възнамеряваме да спираме инвестиционната си програма, нито по отношение на машини и оборудване, нито по отношеине на проекта си за изграждане на Зелен завод. Най-логично е кризата да бъде борена с инвестиции и работа. Това каза Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

128 души ще бъдат освободени от публичната компания "М+С Хидравлик", Казанлък, която произвежда хидравлични изделия, мотори, кормилни управления, спирачки, клапани и аксесоари. 

Съкращаването на 128 работници, което ще стане факт след края на април, е естесвено последствие от това, което се случва в Европа - пълзяща рецесия, за която никой не говори - спад на икономическата активност, която е с над 30%, а съкращенията, които сме обявили, са 10% от персонала, коментира Спасов.

"Това е една оздравителна мярка, като искрено се надяваме до изтичане на възможността на тези хора да бъдат регистрирани в Бюрото по труда, да успеем да ги вземем обратно, защото всички те са наши ценни хора".

Спадът на икономическата активност, намалението на финансиране на селскостопански производители, спирането на инфраструктурни проекти и наливане на пари само и единствено за Зелена сделка и военно производство неминуемо води до обстоятелства, които карат компании като нашата да предприемат съкращения, коментира събеседникът. "Това със сигурност не е единствения случай и съм учуден, че едва днес се обръща внимание на този факт, защото работодателските организации от доста време - от половин година - обясняват на правителствата в България, че кризата я има и че трябва да бъдат предприети мерки, за да се подпомогнат хората".

"98% от продукцията ни отива за износ, като 70% от нея се продава в Европа. Секторно - над 30% от продукцията се влага в селскостопанския сектор и около 20% се влага в строително-пътни машини. И селското стопанство, и инфраструктурният сектор, които са низвергнати в момента в Европа, правят около 50% от секторите, в които ние продаваме продукцията си. В останалата част от света - САЩ, Австралия, Азия - нямаме спад на продажбите, но в Европа имаме големи проблеми". 

Въпреки проблемите в Германия, държавата провежда политика на подпомагане на компаниите, изтъкна Спасов. "Дава се възможност на работодателите да не уволняват хора, като се работи на намалено работно време. Подобни мерки имаше и в България през 2008-2009 година, но сега никой не разбра, че има проблеми в Европа във всички сектори, с изключение на военното производство".

"При тях не се съкращават хора, работи се на четиридневна работна седмица. Ние приложихме тази мярка през месеците февруари, март и сме предвидили по същия начин да се работи и през април - с намалено работно време. Но законът в България не позволява повече от три месеца да бъде прилагана подобна мярка. Следващата оздравителна мярка е да направим такива съкращения". 

На въпроса каква е подкрепата, която ЕС трябва да осигури на големите индустриални сектори в икономиката, събеседникът каза, че дори не става дума за допълнителна подкрепа, а за ненамаление на проектите в определени сектори. "Не може да съществуват програми, които да разрешават увеличение на военно производство, а да се намаляват средствата за селскостопанско производство. Някои ще кажат - да, но това са помощи. Но това е сектор, който винаги е работил по този начин и е нормално при намаление на подкрепата, да спадне инвестиционната активност".

"От друга страна при инфраструктурните проекти има една тенденция да бъдат отлагани назад във времето. Незнайно до кога. Обстоятелствата трябва да се върнат примерно до състоянието, което бе преди година". 

"М+С Хидравлик" завърши 2023 година с 8% ръст на консолидираните приходи до 239 млн. лв., но още преди време компанията предупреди, че очакванията са обемът на продажбите тази година да падне до нива от 180-190 млн. лв. 

Очаквам, че ще успеем да постигнем прогнозираните нива, коментира гостът. "Положението не е толкова трагично. Естествено социалният ефект е тежък. И един човек да беше съкратен е тежък. Но принципно ние в момента работим на нивата, които имахме през 2021 година, които далеч не са лоши. Просто новите проекти, които успяхме да реализираме през последните две години, ни дадоха възможност да стигнем до тези рекордни 2022 и 2023 след това".

"През настоящата година мисля, че ще успеем да достигнем около 180 млн. продажби, но всичко зависи от това кога пазарът би се раздвижил малко по-нормално и би се освободил от консерватизма си, защото и лихвените проценти в Европа все още не са достатъчно атрактивни, за да стимулират инвестиционната активност". 

Относно проекта за строителство на нов произвоствен корпус в непосредствена близост до основната производствена площадка в Казанлък гостът каза: "Всичко за него е готово. Следващата седмица ще бъде обявен търгът за избор на изпълнители. Не възнамеряваме да спираме инвестиционната си програма, нито по отношение на машини и оборудване, нито по отношеине на този проект за изграждане на зелен завод. Кризата е най-логично да бъде борена с инвестиции и работа". 

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.