Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кои са американските градове с най-високо седмично възнаграждение за 2023 г.?

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 12.02.2024 г.

12:24 | 12 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите печеливши от гледна точка на по-доброто заплащане през миналата година са работниците в Манхатън, но не този, който асоциираме с Ню Йорк, а град Манхатън в Канзас. Той оглави списъка с 396 метрополни района, в които се наблюдава най-голямо процентно увеличение на седмичните възнаграждения през декември в сравнение с година по-рано, според данни на Бюрото по трудова статистика. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Заплатите в Манхатън, Канзас, са се увеличили с почти 34%, което означава, че работниците там са получавали средно с около 11 000 долара повече на година. Непосредствено след това се нареждат Съмтър, Южна Каролина, и Тексаркана на границата между Тексас и Арканзас.

Данните за седмичните доходи, които отразяват местоработата, а не местоживеенето на хората, показват, че заплатите в повечето от най-големите градове в страната не са били в крак с инфлацията. Сред 10-те най-големи метрополиса по население заплатите надминаха годишната инфлация от 3,4% през декември само в Хюстън и Вашингтон. В Чикаго те са намалели с 0,4%.

Докладът показва увеличение на заплатите в много от населените места, като през декември средните седмични възнаграждения са се увеличили в 273 метрополии, в 120 са намалели, а в 3 не са се променили спрямо предходната година.

Бисмарк, Северна Дакота, вече влезе в топ 10 на най-добре платените метрополиси по седмично заплащане, като се изкачи от 44-то място през 2022 г. А Хънтсвил, Алабама, се придвижи до седмото място от 10-то.

С най-големи заплати отново са били удостоени служителите в Сан Хосе, Калифорния, плътно следван от тези в Сан Франциско и Мидланд, Тексас. В Сан Хосе средната седмична заплата е почти 1800 долара на седмица, или около 94 000 долара на година.

Рубриката проследи и други любопитни новини от САЩ, където според изследване на Федералната резервна банка на Ню Йорк младите американци значително изпреварват по-възрастните поколения по ръст на благосъстоянието след пандемията, отчасти благодарение на бума на акциите. При хората под 40 годишна възраст съвкупното богатство е скочило с 80% от 2019 г. насам, в сравнение с 10% за тези, които са на възраст от 40 до 54 години, и 30% за тези над 55 години, пишат икономистите на Фед в Ню Йорк. 

Най-младите поколения получиха голяма част от фискалните стимули от времето на Covid-19, което им даде допълнителни спестявания, които да инвестират в акции, установяват изследователите. През този период акциите преживяха бум, но те са и рискови активи, които могат бързо да обърнат растежа на богатството, ако пазарите се сринат.

Като цяло колективното богатство на младите хора остава малка част от това, което по-възрастните хора са успели да натрупат в продължение на десетилетия. Към 2019 г. лицата на възраст под 40 години притежават едва 5,7% от общото богатство на САЩ, докато съставляват 37% от населението, пишат икономистите от Фед в Ню Йорк.

Това помага да се обясни и изпреварващият ръст на богатството в процентно изражение в сравнение с по-възрастните поколения. 

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости а предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.