Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нови 130 млн. евро за предприемачи от 2025 г., над 50% ще се инвестират извън София

Виктория Христова, изп. директор на Фонд на фондовете, "Бизнес старт", 05.01.2024 г.

12:04 | 5 януари 2024
Обновен: 22:12 | 7 януари 2024
Автор: Даниел Николов

Фондът на фондовете (ФНФ) търси мениджъри на три фонда за дялови инвестиции. До февруари се набират желаещите да управляват 100 млн. евро за три фонда, като се очаква чрез привлеченото допълнително съфинансиране от частни инвеститори общата сума да нарасне до минимум 130 млн. евро. Финансовият инструмент „Фонд Предприемачество“ е финансиран със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, и трябва да финансира стартъпи в различни периоди на своето развитие - от идея, през продукт, до растеж. Това каза Виктория Христова, изп. директор на Фонд на фондовете, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Един от важните елементи е, че са по-широко допустими крайните получатели - изискванията вече не са да се финансират само малки и средни предприятия, а такива със средна капитализация. Основният елемент касае броя служители в отделните компании - до момента този критерий изискваше до 250 служителя, сега нарастват до 499 и до 3000... Друг важен елемент е по линия на териториалното разпределение - задължително повече от 50% от този ресурс трябва да бъде инвестиран извън Югозападния регион. Тази концентрация, която до момента наблюдавахме, ще бъде доста по-широко застъпена извън региона на София."

Фонд мениджърите сами ще развиват своите портфейли в рамките на критериите, като няма секторно ограничение извън забранените сектори. Процедурата за набиране на финансови посредници е състезателна с елементи на договаряне, каза Христова, като критериите са ясно измерими и предварително известни, за да може кандидатите да преценят до колко са подходящи за определен фонд.

Новите фонд мениджъри ще се избират чрез обществени поръчки, като ФНФ се е опитал максимално да скъси времето за процедурата, като реалистичният срок за започване на работа на новите фондове е началото на 2025 г., стига да няма сериозни забавяния от обжалвания на процедурата.

Ако има обжалване по процедурата за един фонд, другите две процедури ще могат да продължат, увери Христова.

Минимумът частен ресурс, който се очаква да бъде привлечен е 30%, като е разделен на няколко етапа, обясни Христова. Независим ресурс се очаква да се предоставя от самите фонд мениджъри (3%-7%), на ниво фонд със съинвеститори до минимум 10%, и на ниво получател до 30%.

Ако до момента се фокусирахме върху количеството и покриване на изискванията да финансираме 300 компании в програмния период, а ние сме финансирали 390, в момента фокусът на ФНФ ще бъде върху качеството, каза Христова.

"Трябва да сме сигурни, заедно с фонд мениджърите, че това портфолио ще продължи да се развива успешно. Неслучайно стартираме с този инструмент, за да може да се получи подобен тип допълване за компаниите, които имат потенциал за развитие."

Освен с дялови инвестиции, ФНФ ще подкрепи бизнеса и с дългови инструменти през 2024 г.

"По линия на дяловите инвестиции предстои да се реализира Фондът за технологичен трансфер и Фондът за иновации. Двата общо ще представляват около 100 млн. евро. По линия на дълговите инструменти - 100 млн. евро за кръгова икономика и ресурсна ефективност, който в момента е в процес. Финализираме пазарните тестове заедно с банките, тъй като там си партнираме с всички банки на пазара, и е много важно новите елементи да бъдат разяснени на всички участници, които след това ще ги прилагат. Касаят основно комбинацията от финансов инструмент с безвъзмездна помощ, което е новост за всички. Съвсем скоро очакваме да бъде обявена процедурата за избор на финансови посредници."

Повече за новите фондове и как се развива участието на български фирми на международни форуми може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.