Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Разликата в заетостта между половете в региона на Ню Йорк рязко намалява

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 04.12.2023 г.

14:40 | 4 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria


През тази година общата разлика в заетостта между половете в САЩ се е свила до нива под тези отпреди Covid-19, като тенденцията е още по-силно изразена в региона на Ню Йорк, според изследване на Банката на Федералния резерв на Ню Йорк. Според регионалната банка, чийто район включва Ню Йорк, Северен Ню Джърси и Югозападен Кънектикът, свиването на показателя - който измерва разликата между равнището на заетост на мъжете и жените - се обяснява отчасти с това, че повече жени се възползват от работни места, които им позволяват да работят от разстояние. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

На национално равнище разликата в заетостта е намаляла до малко под 11% през октомври, докато в началото на 2019 г. тя е била около 13%, въз основа на показателите за справедлив растеж на ФЕД на Ню Йорк. Разликата в доходите също се сви през последните години, въпреки че към октомври жените все още печелят с около 18% по-малко от мъжете. Според икономистите на ФЕД Ню Йорк ключова роля за последните тенденции играе работата от разстояние, която позволява по-голяма гъвкавост при съчетаването на кариерата и семейството.

Тъй като много работодатели, особено на Уолстрийт, поставят изисквания към служителите да се връщат в офиса, има риск скорошният напредък в намаляването на разликите между половете да се промени. Друг фактор, който може да окаже влияние върху участието на жените в работната сила през следващите месеци и години, е прекратяването на държавната помощ за детските градини от времето на пандемията, което може да доведе до това милиони деца да загубят местата си.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.