Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Напът ли е да се свие най-важният двигател на американския икономически растеж?

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 13.09.2023 г.

13:25 | 13 септември 2023
Обновен: 09:19 | 15 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След като устояваше на рецесията по-дълго, отколкото мнозина смятаха за възможно, американският потребител най-накрая е на път да поддаде на натиска, според последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse. Повече от половината от 526 анкетирани заявиха, че личното потребление - най-важният двигател на икономическия растеж - ще се свие в началото на 2024 г., което ще бъде първият тримесечен спад от началото на пандемията. Според други 21% обратът ще настъпи още по-рано, през последното тримесечие на тази година. Това каза Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Изводът е в противоречие с оптимизма, който владееше пазарите на акции в САЩ през по-голямата част от лятото, тъй като охлаждането на инфлацията и ниската безработица засилваха надеждите за т.нар. меко приземяване. Ако икономиката спре да расте - сценарий, който е доста вероятен, ако потребителските разходи се свият - това може да означава още по-голямо понижение за акциите, които вече се понижиха от най-високите си стойности в края на юли. 

Американският потребител наближава критична точка

В момента обаче изглежда, че икономиката на САЩ се ускорява, а не се забавя. Предвижда се растежът да се ускори през третото тримесечие благодарение на неотдавнашното увеличение на разходите на домакинствата, които през юли скочиха най-много от шест месеца насам. 

Трайната сила на пазара на труда в САЩ подкрепи разходите на домакинствата в условията на най-голямото увеличение на цените от десетилетия насам. Това накара някои анализатори да намалят очакванията си за рецесия - или дори да ги отхвърлят напълно. 

Икономистите от Goldman Sachs Group Inc. очакват, че през 2024 г. потребителите отново ще постигнат по-добри резултати - и ще поддържат растежа на икономиката - на фона на стабилния ръст на работните места и повишаването на заплатите, което изпреварва инфлацията.

Въпреки това има и много препятствия, които биха могли да се появят на пътя на американската икономика. Изследователите от Федералната резервна банка на Сан Франциско твърдят, че допълнителните спестявания, които помогнаха на потребителите да преодолеят ценовия скок, ще се изчерпят през настоящото тримесечие - мнение, с което се съгласиха три четвърти от анкетираните от MLIV Pulse.

В рубриката се обсъдиха и интересни новини от Норвегия, където инфлацията неочаквано се забави миналия месец, подсказвайки, че Norges Bank вероятно ще приключи със затягането на паричната политика след очакваното увеличение с четвърт пункт следващата седмица. Общата инфлация се понижи до 4,8% на годишна база, а ръстът на базисните цени се забави до 6,3% през август, според изявление на статистическата служба. Данните вероятно ще затвърдят залозите, че политиците ще прекратят повишаването на лихвените проценти след очакваното увеличение на разходите по заемите с четвърт процентен пункт следващата седмица до 4,25%.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.