Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Планинският туризъм страда от copy-paste бизнес модели

Любомир Попйорданов, председател на асоциация „Планини и хора“, "Бизнес старт", 07.06.2023 г.

13:11 | 7 юни 2023
Обновен: 15:14 | 8 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

По време на периода на Covid, който беше критичен за българския туризъм, ограниченията дадоха тласък на интереса към алтернативния туризъм независимо дали на коорперативно или лично ниво. Всички дейности сред природата се развиха много бурно за разлика от състоянието на хижите у нас, които все още се намират в предверието на промените. Наблюдава се притеснителна тенденция публичните хижи да стават частни по различни начини. Те излизат от нормалния туристически период, в които са били част, и се превръщат в луксозни резиденции. Това коментира Любомир Попйорданов, председател на асоциация „Планини и хора“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

Развитието на алтернативния туризъм у нас е оставено да се развива собственоръчно. Тази сфера се развива най-вече от предприемачи, които имат визия и желание, защото държавата не оказва нужната подкрепа. От друга страна това означава, че съществуващите субекти независимо дали са къщи за гости, хотели или хижи, стоят стабилно на пазара, защото са се установили без европейски средства и държавни помощи.

В Европа хижите са свързани с алпийски или туристически дружества, чиито членове имат по-големи възможности за развитие на сферата. Важно е да се отбележи, че извън нашата страната, държавите поддържат хижите, защото те са необходимост.

„Хижите са едно много перспективно място и не случайно има много хубави хижи на Витоша например, които в момента са места за гастрономия, за кулинарни изживявания, фотография и други най-различни събития. Хижите се връщат все повече към изначалното като привличат интелектуалците и хората с доста високи възможности. „

За професията хижар все още не е представена визия, как точно трябва да се развива в бъдещето. Хижарят е всичко в планината - от спасителя, през домакина до психолога. Стремим се да създадем интерес към хижите да провокираме хижарите и потребителите.

България е страната, която има най-голяма гъстота на хижи и на този вид обекти в нашите планини, които са около 25% от територията. Хижите трябва да придобият нов облик и да се стремят да бъдат по-екологични, както и по-отговорни по отношение на енергийна ефективност.

В България най-често бизнес моделите представляват copy-paste - ако някой не го е направил, никой друг няма да го копира. В момента се правят хотели, бензиностанции, автоморги, но очевидно развитието на планинския туризъм не е нещо, което сме готови да копираме.

„Ако има модел, който да следваме, аз съм убеден, че ще имаме истински интерес и при хижите нещата да се подобрят. Промяната няма да стане с публични средства, но трябва и държавата да сложи акцент върху туризма в планините.“

Повече за състоянието и потенциала на хижите у нас можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да откриете тук.