Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Потребителите на Vision Pro избират съдържанието в умните очила с очите си

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 06.06.2023

12:50 | 6 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Apple се намеси в метавселена партито на Meta, като представи очила за добавена реалност Vision Pro, нейният най-рискован и най-голям залог от пускането на iPhone, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Цената на Vision Pro ще започва от 3499 долара, над три пъти повече от най-скъпите очила в линията на Meta с устройства за смесена и виртуална реалност, които в момента доминират пазара.

Очилата на Apple ще бъдат налични от началото на следващата година в САЩ и в още страни по-късно през 2024 г.

Apple съобщи, че потребителите на Vision Pro ще могат да избират съдържание в очилата с очите си, да кликват с пръсти и с леко движение на пръстите да скролват, като в същото време използват и триизмерна камера и микрофон, за да правят видеа и снимки, които по-късно може да бъдат видени в 3D формат.

В най-явната му разлика с очилата на Meta устройството има и външен дисплей, който показва очите на потребителя на хора във външния свят.

Външният екран потъмнява, когато потребителят е напълно потопен във виртуален свят. Когато човекът се приближи до потребител, който е в пълен виртуален режим, двамата ще станат видими един за друг.

Vision Pro може да се използва два часа с външна батерия, която Apple съобщи, че ще намалява тежестта върху главата на потребителя.

За работна употреба Apple показа как очилата може да се използват с клавиатура за работа като традиционен компютър с множество екрани.

Компанията съобщи, че сътрудничи с Adobe и Microsoft, за да интегрират приложенията си в новите очила, както и с технологичната компания Unity, която работи с разработчици на игри.

Услугата за стрийминг на видео Disney+ на Walt Disney ще бъде налична още от първия ден след пускането на устройството.

Intel Corp., най-големият американски производител на чипове по приходи, ще продаде част от дела си в Mobileye Global Inc., с което ще набере около 1,48 млрд. долара за амбициозните си планове за разходи.

Американската компания предлага 35 млн. акции с опция за продажба на още 5,25 млн. акции на израелския производител на технологии за автоматизирано шофиране.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер стартира амбициозен план за възвръщане на лидерството на компанията в полупроводниковата индустрия чрез изграждане на нови заводи и бързо подобряване на производствените технологии. Той прави това в момент, когато основният пазар на продуктите му - процесори за персонални компютри - се срина. Компанията губи пазарен дял, което се отразява негативно на продажбите и печалбата. 

След продажбата Intel ще запази около 88% дял в Mobileye, който купи през 2018 г. за 15,3 млрд. долара. 

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.