Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пуснаха ChatGPT и като приложение, но засега само за iPhone

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 19.05.2023

14:40 | 19 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

OpenAI Inc. предоставя за първи път своя инструмент за генеративен изкуствен интелект ChatGPT на смартфони, като в четвъртък пусна версия за iPhone и обещава в бъдеще да предостави услугата и за устройства с Android. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Софтуерът, който е безплатен, вече е достъпен в САЩ за устройства с iOS чрез App Store на Apple Inc. С него потребителите могат да въвеждат въпроси и да получават отговори от чатбота. Той включва и разпознаване на глас, така че потребителите ще могат да произнасят своите запитвания, заяви в публикация в блога си базираният в Пало Алто, Калифорния, стартъп в четвъртък. Ботът обаче ще отговаря само писмено. Приложението също така синхронизира текстовите разговори на различни устройства, предава Bloomberg.

Потребителите, които плащат за абонамента ChatGPT Plus на OpenAI, могат да използват и най-мощния голям езиков модел GPT-4 чрез приложението, съобщиха от компанията. OpenAI планира да предложи приложението си в повече държави през следващите седмици и очаква скоро да пусне версия за Android.

В екранни снимки в App Store на Apple OpenAI казва, че приложението може да отговаря на въпроси като "какви са уникалните идеи за персонализирани подаръци за рожден ден за моята майка, която обича кафе" или как учтиво да откажете покана за концерт. 

След пускането му в интернет в края на миналата година милиони хора експериментираха с ChatGPT и други ботове - като Bard, създаден от Google на Alphabet Inc. Тази нова вълна чатботове е изградена на базата на LLM - модели на изкуствен интелект, обучени върху огромни масиви от интернет данни, така че да могат да предвиждат и генерират подобни на човешките отговори на подкани от потребителите. ChatGPT и подобните му вече се използват за всичко - от писане на поздравления за рожден ден до кодиране, но те също са склонни да проявяват пристрастия и да измислят правдоподобни твърдения. 

По ирония на съдбата именно Apple ограничава вътрешнофирмено използването на ChatGPT и други инструменти за изкуствен интелект точно в момента, в който излиза новото приложение. Компанията се опасява, че софтуерът може да бъде използван за разкриване на поверителни данни, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на документ. Така Apple се присъединява към Samsung Electronics Co. и други корпоративни гиганти, които забраняват използването на инструментите от служителите.

Що се отнася до потребителите, пускането на приложение за iOS може да постави ChatGPT на разположение на много повече хора, отколкото уеб версията на чатбота. Освен това OpenAI може да бъде подложена на по-пряк потребителски контрол чрез рецензиите, които потребителите могат да публикуват в App Store, за да ги видят и другите.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.