Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Солодобивът е вид бизнес, при който природата и човека са в хармония

Глория Маринова и Диана Костовска, експерт във Фондация "Биоразнообразие", в "Бизнес старт", 01.02.2023

13:53 | 1 февруари 2023
Обновен: 14:20 | 1 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Влажните зони имат капацитет да усвояват въглерод и когато една такава територия е в близост до града тя му помага той да има по-чист въздух, да има по-чиста среда, поради което Атанасовското езеро е много важен ресурс. Covid обърна отношението на хората към тези части на градската среда и дивите територии. Заради това, че парковете бяха затворени по време на Covid кризата хората преоткриха тези територии. Солодобивът е вид бизнес, при който природата и човека са в хармония. Това каза Глория Маринова и Диана Костовска, експерти във Фондация "Биоразнообразие", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. На 2 февруари отбелязваме Световният ден на влажните зони. Вчера се състоя премиерата на филма "Солени хора", като на 13 февруари ще има втора прожекция, поради засиления интерес.

Националният план за влажните зони включва зоните, които са най-важни за България по Рамковата конвенция. Бургас има три такива зони. Този план изтича тази година и Фондация "Биоразнообразие" бе водеща при изготвянето на този план. Все още не е ясно дали ще има продължение, но се надяваме на това каза Диана Костовска. "Планът за Атанасовското езеро трябваше да бъде приет през 2015 година и все още не е приет, така че зависи доколко държавата ще се ангажира. Този документ урежда режимите в тази защитена територия и показва насоките за бъдещата работа и за това е от изключителна важност". 

"Най-голямото предизвикателство при такива територии е урбанизацията. Ако те се "запушват" и не се дава възможност водата да циркулира. Ако погледнем влажната зона като един организъм, това е нейният начин тя да "диша". Ако не ѝ дадем това пространство, тя не може да съществува пълноценно и да извършва функциите си", допълни Глория Маринова. 

Един от най-важните методи за опазване на влажните зони е наличието на план за управление, но само наличието на документа не е достатъчно. Нужно е и достатъчно финансиране, за да се изпълняват регулярните дейности. Например при Атанасовското езеро е важно да се изпомпва сладката вода, защото то е солено и има нужда от циркулация на водата. Много е специфично, защото, за да се поддържа екологичната стабилност в резервата, трябва да се поддържа солодобива. Ако тази дейност не се поддържа според режимите, които благоприятстват екологичната стабилност, екосистемата ще си отиде, категорични бяха гостенките. 

"Солодобивът е вид бизнес, при който природата и човека са в хармония. При създаването на инфраструктура за солодобива, тази инфраструктура е много благоприятна за гнезденето на птиците в такъв вид влажни зони. Обикновено това са крайбрежни лагуни. Друта територия е Поморийско езеро, известна като спа столицата на България, но тя също е зависима от солодобива, защото лугата и калта са остатъчни продукти от тази дейност". 

На Атанасовското езеро има два басейна, които се ползват през лятото. Доста хора посещават тези басейни, защото могат да лежат в солените води, които са розови през летните месеци, заради солеността на водата и да ползват лечебната кал. Това езеро в момента е единственото, от което се произвежда сол, а лугата, която ползват в Поморие идва от Атанасовско езеро. 

Друг бизнес, който може да се развива там и не пречи на околната среда, е използването на ресурси като луга и кал в различни козметични продукти. Другото са алтернативни продукти, каквато е "зелената сол" или солянката. Това е растителен заместител на обикновената сол. Това растение е много интересно, защото за неговото развитие не е нужна сладка вода, а се знае, че в бъдеще сладката вода ще намалява все повече и това е една алтернативна култура, каза Маринова. По думите й солянката не се отглежда промишлено. "Атанасовско езеро и крайбрежните влажни зони са места, където тя расте по естествен начин. Трябва обаче много внимателно да се проучи дали една бизнес дейност би благоприятствала птичите местообитания. Всичко е въпрос на баланс". 

"За наша изненада има голям интерес към този продукт. Това лято пуснахме една тестова серия, за да се види дали има интерес и имаше много добър отзвук. Все още сме на тестова фаза и предстоят много проучвания. В Португалия се отглежда солянка, също и във Франция. Тя е много позната и в северноевропейските страни, но за нашите ширини като хранителен продукт е нещо ново". 

Отражението на световните кризи все още не е толкова видимо, но се вижда вече ефектът на войната върху делфините. Друго негативно влияние е свързано с енергетиката и опасността при откриване на нови енергийни източници в и около Черно море да се стигне до конфликт с опазването на природата, каза Костовска.

Бургас е един от градовете на България, който е привилегирован, защото има три езера - три влажни зони. Това са т.нар. зелени коридори на Бургас, а с връзката с морето могат да станат "синьо-зелени коридори". Тези територии, които са незастроени, хората могат да ползват за почивка, за туризъм, за наблюдение на птици (една дейност, която е нова за българите, но отдавна популярна сред чужденците). Сега, покрай розовото фламинго, езерата стават все по-популярни, подчерта Костовска. 

Как бизнесът си партнира в поддържането на екосистемата в Атанасовското езеро? Как се развива балнео и спа туризма на Атанасовското езеро? Как бизнесът може да се възползва от ресурси като луга, кал, растителни заместители на сол? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.