Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След като освободи 18 000 служители Amazon се готви за нов кръг съкращения

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 18.01.2023

12:30 | 18 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Amazon се готви за нов кръг съкращения на работни места. Той ще засегне най-вече служители от отдела за търговия на дребно и човешките ресурси. Американският технологичен концерн Amazon.com Inc., който се бори със забавянето на ръста на онлайн продажбите и се подготвя за възможна рецесия. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По-рано този месец компанията обяви, че съкращава повече от 18 хил. служители в корпоративните си редици - най-голямото съкращение в историята на компанията. 

Оптимизациите започнаха миналата година и първоначално най-тежко засегнаха групата „Устройства и услуги" на Amazon, която създава цифровия асистент Alexa и интелигентните високоговорители Echo. Последният засега кръг, планиран да започне в сряда, ще засегне най-вече отдела за търговия на дребно и човешките ресурси.  

Въпреки че съкращенията представляват само около 1% от общата работна сила, която включва стотици хиляди служители на договорни отношения чрез поддоставчиците в складовете и доставките, те възлизат на около 6% от 350 хил. корпоративни служители на Amazon по целия свят.

„В миналото Amazon е преодолявал несигурните и трудни икономически периоди и ще продължи да го прави", заяви главният изпълнителен директор Анди Джаси по-рано този месец в меморандум до служителите. „Тези промени ще ни помогнат да преследваме дългосрочните си възможности с по-стабилна структура на разходите".

Най-големият онлайн търговец на дребно в света прекара голяма част от миналата година в приспособяване към рязкото забавяне на растежа на електронната търговия, тъй като купувачите се върнаха към навиците си отпреди пандемията. Amazon забави откриването на складове и спря наемането на служители в своята дивизия за търговия на дребно. Компанията разшири замразяването до наемането на персонал и след това започна да съкращава служители.

Amazon е сред няколкото големи технологични компании, които намаляват броя на служителите си, включително Cisco Systems Inc., Intel Corp., Meta Platforms Inc., Qualcomm Inc. и Salesforce Inc.

В бележката си Джаси заяви, че базираната в Сиатъл компания ще осигури обезщетения при напускане, преходни здравни осигуровки и намиране на работа на засегнатите работници.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.