Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Повечето потребители на Twitter изглежда искат Мъск да не остане начело след анкета

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 19.12.2022 г.

13:28 | 19 декември 2022
Обновен: 13:49 | 19 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Илон Мъск, подложен на критики за последните промени в политиката на Twitter Inc., попита потребителите дали трябва да се оттегли като ръководител на социалната мрежа. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

При оставащи около четири часа и 14 милиона подадени гласа, 57% от участниците са казали „да“ към 10.30 българско време. Милиардерът, собственик на Twitter и главен изпълнителен директор на Tesla Inc., ще се съобрази с резултатите от анкетата, обеща той в туит в неделя.

Мъск беше в Катар, за да гледа финалния мач на Световното първенство между Аржентина и Франция и туитна своята анкета след края на мача. Той също така обеща да проведе гласуване за всякакви големи промени в политиката в бъдеще, като се извини, че не го е правил преди.

След поглъщането на Twitter, Мъск претърпя критики за мащабните си промени в социалната мрежа - като уволнението на повече от половината от персонала и връщането на забранени преди това акаунти - както и призивите да пренасочи вниманието си към Tesla, чиято цена на акциите се срива. Откакто неохотно завърши придобиването на Twitter в края на октомври, той прекара голяма част от времето си в социалната услуга.

Intel Corp. ще забави изграждането на своя планиран германски завод за чипове и търси повече държавни субсидии, което потенциално застрашава амбицията на Европа да играе по-голяма роля на пазара на полупроводници, коментира още Кирилова.

Базираният в САЩ производител на чипове по-рано тази година обяви планове за мегазавод на стойност 17 милиарда евро в Магдебург. Строителството трябваше да започне до средата на 2023 г., а правителството планираше да предостави 6,8 милиарда евро държавна помощ.

Сега цената се е повишила до 20 милиарда евро, според Volksstimme. Intel вече няма планирана дата за начало на строителството и иска германското правителство да увеличи субсидиите, според публикация в събота.

Въпреки че Intel не е направила никакви официални съобщения за забавяне, тя каза в съботно изявление, че „много се е променило“, откакто компанията разкри плановете си да строи в Магдебург. „Геополитическите предизвикателства станаха по-големи, търсенето на полупроводници намаля, а инфлацията и рецесията разстройват световната икономика“, се казва в изявлението.

Още по темите може да гледате във видеото.

Други новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.