Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Общата европейска листа остава предизвикателство пред Европейския парламент

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в „Бизнес старт”, 23.11.2022

14:10 | 23 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Европейският парламент е единствената институция, която е пряко избирана от европейските граждани посредством избори и следователно е най-демократичната сред другите основни европейски институции, коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Като предизвикателство пред бъдещото развитие на ЕП Стойчев определи идеята за общоевропейски листи, когато се гласува на евроизбори. Така тези избори ще имат по-голямо европейско измерение и гражданите ще могат да гласуват и за кандидати от други държави. По-важна е програмата на кандидат-депутатите, а не от коя държава от Европейския съюз са. Всеки един депутат се отличава с качеството на своята работа, независимо от коя държава е. Способността за преговори и за постигане на съгласие е сред най-важните качества, които всеки един депутат трябва да притежава и това отличава дадения депутат, изтъкна събеседникът.

„Европейският парламент от много години настоява за общоевропейска листа, но решението трябва да бъде взето единодушно от държавите членки”.

Ролята на ЕП е особено значима, защото винаги защитава интересите ни като европейски граждани. Важно е да участваме в европейските избори и да избираме представителите ни, които да защитават нашите права.

След 70 години от съществуването на Европейския парламент изводът е, че Европа се е разширила до 27 държави членки от само шест в началото. Парламентът е пораснал до 705 членове, избирани пряко на всеки пет години. От чисто консултативна асамблея и място за срещи и обсъждания, Европейският парламент се е превърнал в институция, без чието съгласие всяко европейско законодателство, което се приема, не може да влезе в сила.

Коментирайки войната в Украйна, събеседникът посочи, че в ЕП има различни позиции, но че като цяло мнозинството депутати осъждат агресията на Русия и имат твърда подкрепа за украинския народ. Самата кандидатура на Украйна за членство в ЕС среща сериозна подкрепа от страна на Европейския парламент.

„В ЕП предстои обсъждане за отпускане на 18 млрд. евро за Украйна и как европейските граждани могат да помогнат за отбраната на страната”.

През годините Европейският парламент многократно е заявявал своята подкрепа за това България и Румъния да станат част от шенгенското пространство. Европейската комисия също изрази своята подкрепа и в момента въпросът е в Съвета на министрите – другата европейска институция, която има законодателни правомощия, отбеляза Стойчев.

„Но ако някоя държава има своите възражения, то тя може да блокира този процес”.

Кои са законодателните постижения на ЕП за 70 години, каква е ролята на Европейския парламент в спазването на човешките права и какво не успя да постигне ЕП за 70 години?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.