Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Основателят на Nikola бе осъден заради лъжи за разработени камиони на водород

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 17.10.2022

12:15 | 17 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Федерално жури в Ню Йорк осъди основателя на Nikola Тревър Милтън за измама с ценни книжа заради многократните му лъжи относно разработването на камиони и технологии за нулеви емисии на компанията. Присъдата му ще бъде произнесена на 27 януари, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Осъдителната присъда сложи край на падението на Милтън, който основа Nikola в мазето си през 2015 г. и я направи публична компания през 2020 г. с оценка от 3,3 млрд. долара, въпреки че компанията не беше продала нито един камион. Пазарната оценка на компанията за кратко надхвърли тези на гиганти в бранша като Ford Motor Co. 

След около пет часа обсъждане съдебните заседатели осъдиха Милтън по една точка за измама с ценни книжа и две точки за извършена по електронен път измама. Всяко от обвиненията предвижда максимално наказание от 20 години затвор, въпреки че според федералните насоки за присъди Милтън вероятно ще получи много по-кратък срок.

Сред неверните твърдения, цитирани от прокурорите по време на процеса, e това, че Милтън описва пред тълпа неработещ прототип като „напълно функциониращ" и казва, че Nikola произвежда водородно гориво на цена от 4 долара за килограм, докато за други компании то струва много повече. Всъщност Nikola изобщо не е произвеждал водородно гориво, твърдят прокурорите.

Основната визия на Милтън за Nikola се основаваше на бъдещето на тежкотоварни автомобили, задвижвани с водород, които ще бъдат отдавани под наем на компании, стремящи се да намалят емисиите на своите транспортни паркове. Съгласно бизнес плана си Nikola ще произвежда и собствено водородно гориво и ще изгради мрежа от станции за зареждане. 

Този бизнес модел привлече големи компании като Robert Bosch GmbH и CNH Industrial NV да инвестират в Nikola, както и инвеститора активист Джеф Убен.

Най-голямата американска компания за онлайн доставки на хранителни стоки определи нова цена от 38 долара за акция, което е третият път, в който намалява оценката си тази година, твърдят неназовани източници.

През март Instacart намали оценката си с почти 40% до 24 млрд. долара, а през юли - отново до 15 млрд. долара. 

България се присъединява към почти половината държави от Европейския съюз, които могат да издават т. нар. стартъп визи, след като приетият в края на февруари Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство бе публикуван в последния брой на Държавен вестник. 

Благодарение на новото законодателство чужденци, граждани на трети страни, които искат да развиват високотехнологичен и/или иновативен проект в България, ще имат възможност за бърз достъп до продължително пребиваване в страната. За целта те ще могат да кандидатстват за издаване на сертификат от Министерството на икономиката за такъв тип проект (наречен Стартъп виза).

Стартъп визата не е обвързана с изисквания за минимално финансово вложение – рaзмepът нa ĸaпитaла на дpyжecтвo, пpeз ĸoeтo щe ce ocъщecтвявa cтapтъп пpoeĸтът, ще бъдe бeз знaчeниe. Няма необходимост и от разкриване на определен брой работни места за български граждани. По този начин значително се улеснява възмoжнocтта нa пpeдпpиeмaчи oт cтpaни извън EС дa cтapтиpaт бизнec в Бългapия.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.