Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Twitter борави безотговорно с чувствителни потребителски данни, твърди бивш служител

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 24.08.2022

15:45 | 24 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Бивш ръководител на отдела за сигурност в Twitter обвинява онлайн услугата в недостатъчни мерки за защита на потребителите. Питър Затко, който беше уволнен от компанията през януари, подаде жалба като изобличител до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Сред критиките му е твърдението, че твърде много служители на Twitter са имали достъп до централните системи на услугата и до потребителски данни, като например телефонни номера. Twitter отхвърли обвиненията и на свой ред обвини Затко, че се опитва да навреди на бившия си работодател с тези твърдения.

Едно от обвиненията на Затко може да изиграе роля и в настоящата борба между Twitter и технологичния милиардер Илон Мъск. Така например бившият служител твърди, че компанията няма надеждни методи за определяне на броя на фалшивите акаунти в платформата. Мъск превърна въпроса за фалшивите профили и автоматизираните акаунти-ботове в основен аргумент в рамките на опита си да се измъкне от сделката за поглъщането на Twitter за около 44 млрд.долара. Twitter иска от съда да принуди Мъск да завърши сделката.

В продължение на години Twitter твърдеше, че броят на фалшивите акаунти е по-малък от 5%. Мъск твърди, че този дял трябва да е много по-голям, и обвинява компанията, че му е отказала достъп до данни, с които би могъл да докаже това. В същото време Twitter винаги е давал да се разбере, че цифрата се основава само на приблизителна оценка, и освен това заявява, че всеки ден се изтриват един милион фалшиви профили.

Затко, бивш хакер, известен като Mudge, е известен изследовател в областта на компютърната сигурност от десетилетия. Той е член на колектив за киберсигурност в Бостън, който става известен през 1998 г., когато в показания пред Сената на САЩ отправя предупреждения за състоянието на националната киберсигурност. По време на едно от изслушванията в Сената Затко заявява на законодателите, че може да свали интернет за 30 минути.

Американският производител на чипове Intel Corp. сключи необичайно партньорство за финансиране на стойност 30 млрд. долара с Brookfield Asset Management Inc., за да финансира амбициите си за разширяване на фабриките, което е сигнал, че някои големи инвеститори са оптимистично настроени за дългосрочното търсене на полупроводници.

Споразумението с публично търгуваната канадска компания за управление на активи е първото от поредица подобни споразумения, които Intel ще сключи, за да подкрепи стремежа на главния изпълнителен директор Пат Гелсингър да превърне компанията във водещ производител на чипове по договорни отношения и да възстанови производственото си предимство пред конкурентите си от Тайван и Южна Корея.

Тъй като чиповете стават все по-съвършени, а схемите им се свиват до хилядни от ширината на човешкия косъм, производството им става все по-скъпо. Според анализ на Boston Consulting Group един голям завод за производство на съвременни чипове днес може да струва повече от един съвременен самолетоносач или атомна електроцентрала. 

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.