Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

За нова яхта се чака повече, отколкото за нов автомобил

Димитър Панайотов, изпълнителен директор на LZ yachting, в „Бизнес старт”, 18.08.2022

12:30 | 18 август 2022
Обновен: 13:26 | 18 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Българският пазар на яхти следва световната тенденция на стабилен растеж с около 5% на година. Покачването на цените в сектора в последната една година е между 10 и 20% в зависимост от типа и размера на лодката. В момента сме в апогея на цикъла, който започна по времето на Covid, когато много хора решиха за пръв път да опитат яхтинга. Това доведе до значително превишаване на търсенето пред предлагането. При покупка на яхта се чака за доставката ѝ, както в момента се чака за нов автомобил. След поръчка, доставката на нова яхта отнема между 10 и 24 месеца. В някои случаи за по-търсени катамарани около 15-20 метра се чака и над две години. Това каза Димитър Панайотов, изпълнителен директор на LZ yachting, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Най-изгодно е да се купи яхта сега. Със сигурност не виждам сценарий, в който цените ще спрат да се повишават. Освен това трябва да отчетем и факта, че се чака доста време. Ако имате ясна визия каква лодка ви трябва, сега е най-добрият момент”.

Купувачите на яхти в България са  бизнесмени с повече възможности, но има и хора, които обичат морето, определят си бюджет и искат да прекарват времето си в морето.

Средният бюджет на българския купувач на яхта се определя от размера на плавателния съд. В момента популярните размери са моторни лодки между 10 и 15 метра. За тях бюджетът варира между 250 000 и 500 000 евро. Много популярни станаха Rib лодките, които са с надуваеми бордове. Тук необходимите средства за покупка са от 35 000 до 120 000 евро.

Събеседникът посочи, че търсенето на катамарани е изключително силно на пазара на лодките под наем. Това е най-растящият пазар от всички в световен мащаб. При поръчка на катамаран се чака около две години. Наемът на катамарани стана доста популярен сред българските туристи от 6-7 години. Традиционните дестинации са Гърция и Хърватия, както и Турция. Вече има хора, които искат да прекарват и зимните си почивки на катамарани. Имаме наеми в Карибите, в Югоизточна Азия, в Занзибар, разказа Панайотов.

Пазарът на употребявани яхти също е доста силен, защото в момента почти не се предлагат нови яхти. Свидетели сме на рекордно ниски разлики в цените на новите и употребявани лодки, както е и при автомобилите.

„Електрифицирането при яхтите върви с бавен темп, но предстои да се случи, неизбежно е”.

Разликата в цената между яхта с конвенциално задвижване и напълно електрическо е около 35-40%, посочи Панайотов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.