Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Стоян Недин, ментор в „Дръзките“: Предприемачът трябва да разбива моделите

Стоян Недин, партньор във "Витоша Венчър Партнърс", ментор в първото телевизионно стартъп състезание "Дръзките", в "Бизнес старт" 03.08.2022

13:30 | 3 август 2022
Обновен: 15:40 | 5 август 2022
Автор: Галина Маринова

Едно от най-важните неща за предприемача е да е готов да разбие моделите. Дори и много хора да не са съгласни с теб, ти да вярваш в начинанието си и то, не просто заради някаква нагласа, а защото си взел информирано решение по този въпрос. Ако се влияеш твърде много, няма да стигнеш далеч. В същото време слушането е един от най-важните компоненти. Много е важно да можеш да попиваш правилните послания от правилните хора, а най-важното е да ги търсиш. Това каза Стоян Недин, партньор във "Витоша Венчър Партнърс", ментор в телевизионното стартъп състезание "Дръзките", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Bloomberg TV Bulgaria организира първото у нас телевизионно стартъп състезание "Дръзките", като кандидатстването е до 14 август 2022 година.  

Куражът и смелостта на предприемача трябва да се съчетават с вярата в собствените сили и с дисциплината, каза гостът. За да бъдеш успешен трябва да знаеш, че е абсолютно нормално да се провалиш, "но след това да смениш пътя и да продължиш по различен начин. На всички предприемачи им се налага да го правят стотици пъти".

Популярната парадигма, че за да си успешен предприемач трябва да изобретиш нещо гениално и радикално ново, Недин коментира така: "По-често е много по различно".

"Когато един предприемач има идея, той вижда, че вече има реализирани много подобни идеи и заместители. Тогава трябва да погледнеш кои са успешните модели по света и какви са "еднорозите", които са успели. Те вече са над 2000 компании и е много трудно да не намериш своята посока. Креативното копиране е една от най-успешните стратегии за правене на голяма компания".

Основните стожери на успеха в предприемачеството са да погледнеш първо дали проблемът, който решаваш е достатъчно голям, дали имаш достатъчно добро решение, дали то може да се наложи достатъчно конкурентно на пазара, достатъчно голям ли е пазарът, имаш ли екип да го направиш, екипът ти достатъчно силен ли е да изгради решението технологично, да го продава след това, включително и в чужбина, каза още Стоян Недин. "Има и още много други въпроси, но това е начинът на мислене, които ще искаме да посеем в ума на участниците [в първото телевизионно стартъп състезание "Дръзките" - бел. ред], но има и много други "мантри", които да ти позволяват да вървиш напред, въпреки трудностите". 

Не бих казал, че в България правим изключително дръзки технологии, каза още гостът. По думите му те са сравнително рядки и не стигат често до пазарна валидация. 

Относно променящата се среда за стартъп общността Недин каза, че тя се променя по-силно в световен мащаб, отколкото в България. Причината той обясни с факта, че у нас тя е "сравнително бутикова". "Най-голямата промяна, усетена през последните месеци, е, че частни инвеститори са се отдръпнали от сделки. Вече сме свидетели, че частни пари се отдръпват от пазара".

"Това, което е хубаво, е, че 10-те фонда са заредени с пари от последните години и така или иначе трябва да инвестират. Българският предприемач има лукса, ако има добра идея, да има финансиране през следващите няколко години". 

Като позитив от задаващата се рецесия гостът посочи "отрезвяването на оценките". "Би било сравнително приятно за нас да видим по-ниски оценки на пазара, защото по рождение венчър-кепитал оценките на стартъпи са завишени. Това не е лошо, но не трябва и да се прекалява".

От друга страна по думите на Стоян Недин рецесията ще се отрази по-негативно на по-смелите и по-нестандартните бизнес идеи и решения, защото в такава среда "хората се свиват" и са по-малко склонни да си купят иновативен продукт и услуга. "Но със сигурност най-умните и дръзките ще спечелят от тази криза".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.