Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Fashion Supply придоби малка фабрика и ще опита отново да излезе на BEAM

Димитър Стойков, изп. директор на Fashion Supply, "Бизнес старт", 27.07.22

11:47 | 27 юли 2022
Обновен: 18:13 | 27 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Неуспешното IPO на Fashion Supply няма да попречи на инвестиционната стратегия на компанията, като тя ще продължи да работи по целите си, но ще ѝ отнеме малко повече време. Това коментира Димитър Стойков, изпълнителен директор на Fashion Supply, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

На 20 юли модната компания проведе неуспешно първично публично предлагане на Пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса (БФБ). Дружеството се опита да набере 4,2 млн. лв. капитал от инвеститорите, като минимумът за успех беше 500 000 записани акции на обща стойност 3,25 млн. лв. Fashion Supply се развива в две направления – производство на облекла с нестандартни размери и на младежка мода.

„Смятам да се обърна отново към пазара BEAM. До края на годината искам да изпълним обещанията, които дадохме на инвеститорите, да покажем по-добри финансови резултати. И след това ще се обърнем отново към БФБ, това може да стане и следващата година.“

„Изглежда това не беше точния момент да се листнем на BEAM пазара заради общата волатилност на капиталовите пазари. Ние имаме ясно изписана стратегия, която следваме, изграждаме собствен бранд, закупихме ново шивашко предприятие и смятаме да придобием онлайн платформа, която в момента развива дейност в страните Бенелюкс“, споделя той.

По негови думи без търсения капитал от публичното предлагане нещата ще станат малко по-бавно, но до края на годината компанията ще представи своя бранд.

Според него причините за неуспеха при първия опит за IPO могат да се обяснят с комбинация от фактори.

„Ние изложихме подробно параметрите на предлагането на акции, дадохме нашата цена и оценка, но явно инвеститорите не повярваха в идеята ни към този момент. Трябва да отбележим и нетрадиционния пазар, в който оперираме – модния сектор. Ние сме първата модна компания, която се опитва да стъпи на Българска фондова борса и самото предлагане не успя да спечели доверието на инвеститорите, което търсихме.“

Направихме няколко срещи с инвеститори, както и live представяне с над 60 инвеститора (онлайн и на място), обяснихме нашата стратегия, но явно не привлякохме обема инвестиции, които искахме. Обратната връзка от инвеститорите на тези срещи беше добра, но явно това не беше точния момент за IPO предвид ситуацията на капиталовите пазари, каза събеседникът.

Преди дни Fashion Supply придоби шивашко предприятие в село Дъбница, област Благоевград, давайки старт на своята дългосрочна стратегия за растеж. Фабриката предстои да бъде модернизирана с високотехнологични машини, за да обслужва малките серии облекла и собствения бранд на фирмата.

„В момента там работят 18 души, ние смятаме да създадем ощe 30 работни места. Фабриката беше собственост на бивш наш подизпълнител, който реши да я продаде и ние видяхме потенциала. Закупихме бизнеса, като общата инвестиция в предприятието ще бъде 300 000-400 000 лева“, обясни гостът.

Следваща стъпка в инвестиционната програма на дружеството е системата за дигитален печат, която се очаква да бъде реализирана в началото на 2023 г. Fashion Supply има планове да придобие и моден бранд в Бенелюкс с онлайн платформа. „Изчаквахме да свърши IPO-то и съвсем скоро ще обявим подробности по сделката,“ каза Димитър Стойков.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.