Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Обучението в киберсигурност е от първостепенно значение за обществото

Ясен Танев, експерт по киберсигурност, в „Бизнес старт”, 05.07.2022

12:00 | 5 юли 2022
Обновен: 14:55 | 5 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Навсякъде, където има пари и възможност за изнудване, а човешкият фактор не е готов, ще има хакерски атаки. Те се правят за пари или са мотивирани от идеи, свързани с егото, вярата или политическата линия, която защитават. Това каза Ясен Танев, експерт по киберсигурност, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Танев коментира хакерските атаки срещу контейнеровози и самолети, които стават все по-чести по света.

„Атакуваната от хакери компания с контейнеровозите изключи цялата си мрежа, за да предотврати разрастването на атаката”, посочи събеседникът.

Танев изтъкна, че в шоубизнеса открадването на акаунти е постоянно.

Що се отнася до фишинг атаките, според събеседника хората се подлъгват, защото нямат изградено усещане за самозащита.

Допреди няколко години се смяташе за екзотично да бъде осъществена атака от въздуха. Сега не е проблем до 13-я етаж на сградата да бъде вдигнат дрон, в който има компютър със софтуер за кибератаки или дори да се изпрати дрон, който да кацне върху контейнеровоз, сподели Танев.

„Затова е нужно постоянно обучение, протоколи за управление на риска, ясни процедури за реакция и усещането, че ако се дигитализираме, трябва да се дигитализираме грамотно”.

По думите на госта желанието за дигитализация е налице, но нямаме ясна рамка и задължение по отношение на бизнеса и на държавната администрация да покриват минималните изисквания за компетентност. Нямаме подготвен персонал, който да знае как да се защити.

„На масовия потребител постоянно трябва да се повтаря за риска и той трябва да започне да живее с мисълта за него. Както гледаме прогнозата за времето и знаем, че ще вали, по същия начин е хубаво да има информираност за ежедневните заплахи в областта на киберсигурността”.

Събеседникът заяви, че повече не може да бъдат правени компромиси по отношение на киберсигурността. Знанията за това как да се защитаваме трябва да бъдат задължителни.

„Пари за киберсигурност трябва да идват само срещу доказана компетенция”.

Танев изтъкна професионалната работа на комисията по дигитализация в Народното събрание. Експертите показаха как могат да работят заедно, независимо от политическата им принадлежност.

„Това беше една страхотна комисия и бих се радвал да продължи да работи”.

Що е то дигитално читалище, за кого е предназначено и знаят ли децата какво е киберсигурност?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.