Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как "сухата" финансова информация може да изглежда атрактивно

Радо Которов, основател на Storied Data, в „Бизнес старт”, 29.06.2022

12:10 | 29 юни 2022
Обновен: 15:02 | 29 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Твърде много информация, липса на достатъчно време за преглеждането ѝ и същевременно необходимостта от наличие на важна информация за по-лесно вземане на решения – това бяха стимулите нашият стартъп да визуализира големи масиви с данни в достъпен формат. Модерният потребител има нужда от добра графика, аналитичност,  данни и интерактивност. Платформата ни дава възможност да се приготвят документи, които да бъдат удобни за употреба от потребителите, посочи Радо Которов, основател на Storied Data, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„От 40 години хората обработват данни, но все още имаме проблем с представянето на данните. Друг проблем е по-бързата обработка на данни”.

Ние се опитваме да заменим PDF формата, а данните, които преформатираме, са освен цифри, така и текст, снимки. Основните ни клиенти са от Западна Европа и САЩ. Първите ни клиенти са от финансовата индустрия и те публикуват икономическа информация, която се разпространява на 2500 банки в Европа. Работата ни е да консолидираме цялата огромна информация във формат една страница, което позволява лесно извличане на информацията, разказа събеседникът.

„Едната страница е много важно нещо. Когато има твърде много информация, се загубва знанието”.  

„Важно е информацията да бъде поднесена бърза, ясно и конкретно”.

Институциите вече започнаха да представят проекти в инфографичен формат, за да стане ясно каква е идеята, сподели Которов.

По думите на госта има твърде много пари в икономиката, но въпросът е, че сега има страх и започва по-сериозно обсъждане на това кой какво прави и по-задълбочено мислене за това какъв е ефектът на това, което се прави.

Как "сухата" финансова информация може да изглежда атрактивно и за изкуството да разказваш с данни може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.