Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Telegram вече има над 700 милиона потребители като предлага и премиум услуга

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 21.06.2022

15:28 | 21 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Компанията на Павел Дуров Telegram вече има над 700 милиона активни потребители месечно и въвежда премиум услуга с допълнителни функции, тъй като платформата за незабавни съобщения се стреми да монетизира част от голямата си потребителска база. Компанията не разкрива колко таксува за премиум нивото, но изглежда, че цената на месечния абонамент е в диапазона от 4,99 до 6 долара. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Премиум нивото добавя редица допълнителни и усъвършенствани функции към приложението за съобщения, което през януари 2021 г. надхвърли 500 млн. активни месечни потребители. Telegram Premium дава възможност на потребителите да изпращат файлове с размер до 4 GB (в сравнение с 2 GB) и поддържа по-бързо изтегляне, заявиха от Telegram.

Плащащите клиенти ще могат също така да следят до 1000 канала, в сравнение с 500, предлагани в безплатната услуга, и да създават до 20 чат папки с до 200 чата във всяка от тях. Потребителите на Telegram Premium също така ще могат да добавят до четири акаунта в приложението и да закрепят в горната част до 10 чата.

Този ход е опит на фирмата със седалище в Дубай да запази развитието си „движено предимно от потребителите, а не от рекламодателите", заяви тя. Това е и първият път, в който приложение за незабавни съобщения със стотици милиони потребители въвежда премиум ниво. Signal, WhatsApp, Facebook Messenger, Messages на Apple и Messages на Google, някои от най-големите конкуренти на Telegram, не предлагат премиум ниво.

Основателят и главен изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров заяви по-рано този месец, че пускането на премиум ниво има за цел да отговори на търсенето на потребителите за допълнително място за съхранение/широчина на лентата.

„След като се замислихме, осъзнахме, че единственият начин да позволим на най-взискателните ни фенове да получат повече, като същевременно запазим съществуващите ни функции безплатни, е да направим тези повишени лимити платена опция", каза той.

Някои анализатори се надяваха, че Telegram ще успее да монетизира платформата чрез своя проект за блокчейн токен. Но след няколко забавяния и регулаторни проблеми през 2020 г. Telegram заяви, че се отказва от проекта и предложи да върне 1,2 млрд. долара, които бе набрала от инвеститорите.

През март 2021 г. Telegram набра над 1 млрд. долара от редица инвеститори, включително Mubadala и Abu Dhabi Catalyst Partners, като продаде 5-годишни конвертируеми облигации.

„Днес е важен ден в историята на Telegram - отбелязваме не само нов крайъгълен камък, но и началото на устойчивото монетизиране на Telegram", заяви фирмата в публикация в блога си в неделя.

В Индия премиум версията се предлага на цена от 6 долара за потребителите на iPhone. Алекс Баредо, базираният в Испания технологичен коментатор, съобщи, че е видял месечна цена от 5,49 евро. Говорител на Telegram не е отговорил на искането за коментар от страна на TechCrunch.

Премиум потребителите също така ще имат възможност да превръщат гласови съобщения в текстове, да имат достъп до ексклузивни стикери и реакции и да използват анимирани снимки като свои профилни снимки. Ще им бъде предложено и ползване без реклами.

Дуров обеща да запази редица основни функции в приложението безплатни за потребителите, както и да продължи да изгражда нови функции за неплатежоспособната аудитория.

В неделя фирмата съобщи, че въвежда функция, наречена „заявки за присъединяване", която позволява на всички потребители да се присъединяват към публична група, без да е необходима връзка за покана. Друга нова функция, насочена към потребители на безплатната версия, ще направи възможно проверените групи и канали да показват значката си в горната част на чата. Новата актуализация също така поддържа рендиране на анимации при 120 кадъра в секунда за новите iPad и iPhone.

„Тази актуализация включва над 100 поправки и оптимизации на мобилните и десктоп приложения - отстраняване на грешки, подобряване на скоростта и разширяване на незначителни функции", заявиха от Telegram.

В бележка до клиентите през май тази година анализаторите от Sanford C. Bernstein съобщиха, че Telegram става „все по-конкурентна" със своите функции. „Въпреки че WhatsApp и Messenger все още съставляват по-голямата част от изтеглянията на приложения за съобщения, Telegram е отнел значителен дял от двете приложения, особено от Messenger", написаха те.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.