Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Японската SoftBank планира листване на част от Arm на Лондонската фондова борса

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 15.06.2022

14:38 | 15 юни 2022
Обновен: 16:05 | 15 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Softbank все пак може да листне част от Arm в Лондон. Евентуално IPO, което ще се осъществи само в САЩ, би било удар за правителството и капиталовия пазар на Обединеното кралство. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Японският технологичен конгломерат SoftBank Group Corp. планира да листне част от дела си в разработчика на чипове Arm Ltd. на Лондонската фондова борса, като се откаже от по-ранния си план да използва за тези планове само американския пазар.

Японската компания коригира плановете си за първичното публично предлагане на подразделението си за чиповите технологии и вероятно все пак ще листне по-голямата част от това, което предлага за търговия, на американските борси, твърди Bloomberg, като се позовава на източници, пожелали да не бъдат идентифицирани, тъй като въпросът не е бил оповестен публично. Размерът и времето на продажбата не са уточнени окончателно и плановете за листването все още могат да се променят, поясняват изтoчниците.

Arm, която SoftBank придоби през 2016 г., е базирана в Кеймбридж, Англия. Преди сделката Arm беше една от най-важните технологични компании в Обединеното кралство и все още по-голямата част от дейността ѝ е там. Евентуално IPO, което ще се осъществи само в САЩ, би било удар за правителството и капиталовия пазар на Обединеното кралство. 

По-рано през тази седмица Крис Филп, министър на технологиите и цифровата икономика на Обединеното кралство, заяви пред репортери, че правителството работи с компанията, за да гарантира, че ще има листване и в родината на Arm.

Arm продава и лицензира технологии, които се използват от чиповете във всичко - от смартфони до суперкомпютри. Широкото разпространение на нейните продукти превърна планираното първично публично предлагане във внимателно наблюдавано събитие в индустрията за чипове на стойност 550 млрд. долара.

Пътят на доставчика на технологии за чипове към повторното му превръщане в публично търгувана компания бе усложнен от спада на акциите на производителите на чипове през тази година. Инвеститорите продават акции, свързани с чипове, опасявайки се, че огромният ръст на приходите в индустрията, предизвикан от недостига на суровини, ще завърши с пренасищане на предлагането, тъй като търсенето се забавя и се пускат все повече производства.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон заяви, че планира да продаде част от Arm преди края на финансовата година на компанията през март следващата година.

Базираната в Токио SoftBank търси оценка от поне 60 млрд. долара за Arm, съобщи Bloomberg. Тя се стреми към по-висока сума от тази, която би получила от предложената от нея продажба на разработчика на чипове на Nvidia Corp. Сделката се провали заради противопоставянето на регулаторните органи.

JPMorgan Chase & Co., Barclays Plc, Banco Santander SA, BNP Paribas SA, Credit Agricole Corporate and Investment Bank и Goldman Sachs Group Inc. са сред 11-те кредитори, които SoftBank е набелязала за срочен заем от 8 млрд. долара, обезпечен с акции на Arm, потвърди японската компания по-рано този месец.

Компанията на Сон придоби Arm за около 32 млрд. долара и ѝ предостави ресурси за наемане на нови служители, докато тя се стремеше да навлезе на нови пазари, като например сървърните чипове, използвани в центровете за данни.

Междувременно браншовият Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index  е загубил 32% през тази година, което е по-лошо представяне от това на S&P 500 и други бенчмаркове. Преди това отстъпление индексът на чиповете бе нараснал повече от три пъти от 2017 г. насам.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.