К. Ангелиева: Готови сме за първа копка на завода за електромобили през юли

Карина Ангелиева, зам.-министър на иновациите и растежа, в „Бизнес старт”, 29.04.2022

13:21 | 29 април 2022
Обновен: 21:30 | 2 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

 

България има силен потенциал по отношение на стартъп предприятия, както и в привличането на големи инвеститори, които да развиват продукти с добавена стойност, каза Карина Ангелиева, заместник-министър на иновациите и растежа и потвърди, че в средата на юли ще бъде направена първата копка на бъдещия завод за електромобили на Next eGO в Ловеч.

Ангелиева бе гост в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По отношение на инструмента REACT-EU заместник-министърът подчерта, че той е бил бърза инжекция за подпомагане на бизнеса да се справи с Ковид-19.

"Много се гордеем с мярката, защото повече от 4400 фирми с оборот от 500 000 лева задържаха персонал. Отделно над 27000 малки и микропредприятия също бяха подпомогнати". 

Последният транш на REACT-EU, който е в размер на 136 милиона лева, договорихме да са основно и само свързани с възстановяване от последиците от кризата. Това означава да помогнем на преработващите предприятия да си намалят сметките за ток, но не текущо, за днешния ден, а с перспектива за следващите няколко години, тоест да инвестират в енергоспестяващи материали, техника и оборудване. Това ще им помогне да запазят бизнеса си и да го разширят.

Интензитетът на помощта е 50%. Малките и средните предприятия, които имат инвестиционно намерение и са готови да дадат 50% съфинансиране, ще бъдат подпомогнати с останалата част средства безвъзмездно, поясни Ангелиева.

„Надяваме се да имаме възможност да подкрепим над 1000 предприятия”.

Ще инвестираме много средства в т.нар. кръгова икономика, защото имаме много слаб интензитет в преработването на отпадъците, там има страшно много иновации в момента.

В рамките на Плана за възстановяване и устойчивост ще разполагаме с ресурс над един милиард и 350 милиона лева. Ще имаме оперативна програма за конкурентоспособност в иновациите  също за 1,5 милиарда лева, а отделно има средства на наука и иновации. Това е едната страна на монетата. Другата е да създадем благоприятна среда за развитие на иновациите и привличане на чуждестранни инвестиции. Тук работим в сътрудничество с образованието и науката, за да правим съвместни програми, защото бизнесът настоява за модерни програми за професионално образование и развитие. Работим и с министерството на електронното управление, защото искаме да създадем по-добра среда за високотехнологичния бизнес, разказа заместник-министърът.

„Бизнесът иска по-опростен достъп до финансиране, кандидатстването да е по-ясно, да има по-голяма гъвкавост и безвъзмездна помощ. Но първото, което иска да види е, че има една нормална среда, в която се чувства спокойно и защитено”.

Как малките и средни предприятия могат да се възползват от инструмента REACT- EU и как могат да подобрят енергийната си ефективност може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.