Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Приходите на Alphabet са под очакванията заради YouTube и рекламите в Европа

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 27.04.2022 г.

15:00 | 27 април 2022
Обновен: 16:38 | 27 април 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Alphabet Inc., компанията майка на Google, отчете приходи за първото тримесечие, които не отговарят на очакванията на анализаторите, рядък пропуск за технологичния гигант, отразяващ по-бавните продажби на реклами в Европа и слабо представяне на неговата видео услуга YouTube. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова. 

Акциите поевтиняха с около 6% във вторник.

Компанията също така обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 70 милиарда долара.

Приходите, с изключение на изплащанията към партньорите за дистрибуция, се увеличиха с 20% до 56 милиарда долара през периода, приключил на 31 март, се казва в изявление на Alphabet във вторник. Анализаторите прогнозираха средно 56,1 милиарда долара.

Главният финансов директор Рут Порат каза, че приходите на компанията са били засегнати от спирането на търговските й дейности в Русия и по-широките вълнения в резултат на инвазията в Украйна.

„Освен това имаше малко намаляване на разходите за реклама в Европа“, каза тя пред Bloomberg TV. Освен това „има много несигурност в макросредата“, каза тя.

Видео платформата Youtube е една от губещите в отчета на компанията майка на Google - Alphabet. Платформата генерира приходи от реклама в размер на 6,87 млрд. долара. Анализаторите обаче очакваха 7,51 млрд. долара.

С увеличение от 44% облачният бизнес расте по-бързо от всяка друга област на групата. След Amazon и Microsoft Google е най-големият доставчик на облачни услуги в света. Въпреки това, за разлика от своите конкуренти, Google реализира голяма загуба от подразделението. През първото тримесечие на тази година приходите са нараснали до 5,82 млрд. долара. Въпреки това загубата възлиза на 931 млн. долара.

В коментар за отчета на Microsoft, Попов заяви, че през първото тримесечие на 2022 г. компанията се е възползвала до голяма степен от силния си облачен бизнес. Приходите от продажби са нараснали с 18% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, а нетната печалба - с 8% до 16 млрд. долара. Това е повече, отколкото очакваха анализаторите.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.