Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Руски хакери вероятно планират кибератаки срещу американски енергийни компании

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 30.03.2022

15:31 | 30 март 2022
Обновен: 16:48 | 30 март 2022
Автор: Галина Маринова

Руски хакери сканират системите на енергийни компании и друга ключова инфраструктура в Съединените щати, а спонсорирани от Русия хакерски атаки представляват „текуща“ заплаха за американската национална сигурност, коментира представител на ФБР пред властите в САЩ. Това каза Елена Кирилова, Investor.bg, в своя технологичен коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

„Заплахата от Русия в криминален смисъл, в смисъла на националната държава, е много, много реална и актуална“, коментира Брайън Ворндран, помощник-директор в киберотдела на ФБР, по време на изслушване пред комисията в Камарата на представителите на САЩ.

През седмиците след непровокираната атака срещу Украйна Белият дом и Министерството на правосъдието предупреждаваха американски компании за наличието на сигнали за разузнаване, което предполага, че Русия предприема ранни стъпки към евентуално започване на кибератаки.

Ворндран коментира пред комисията, че случаите на сканиране на мрежи на американския енергиен сектор от страна на Русия са се увеличили напоследък. По думите му подобна дейност представлява „разузнавателна фаза“ от страна на Москва, така че да се опита да разбере каква е защитата на конкретната компания и дали има уязвимости, които могат да бъдат използвани.

„Това е изключително важна част от цялостните атаки“, отбелязва той, допълвайки, че Русия представлява „един от двата най-способни киберпротивници, пред които сме изправени в световен мащаб“ и е „страхотен враг“.

Миналата година, много преди Русия да атакува Украйна, американският президент Джо Байдън открито предупреди руския президент Владимир Путин, че определена ключова инфраструктура трябва да бъде извън обсега на кибератаките.

Това предупреждение се отнася за 16 различни вида инфраструктура – очевидна препратка към 16-те сектора, определени като съществени от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, включително телекомуникациите, здравеопазването, хранителния сектор и енергетиката. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.