Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Делът на нелегалния онлайн хазарт у нас остава висок

Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарта, "Бизнес старт", 21.03.2022 г.

12:30 | 21 март 2022
Обновен: 22:48 | 22 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемите в хазартния бизнес и облагането в сектора не са били решени след последните големи промени в закона през 2020 г. Има нужда от отделна агенция, която да упражнява контрол в сектора. Това коментира Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарта, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

 "В една дирекция е ситуирано разглеждането на подадените искания за нови и промени в лицензи, но контролът върху хазарта е оставен по места."

Делът на нелегалния онлайн хазарт вероятно се увеличава с оглед на ръста на раздадени лицензи (12 оператора с 33 лиценза за онлайн залагания) и пандемията, която е ограничила достъпа до физически казина. 

Сумите за над 550 млн. лв, за които говори финансовият министър Асен Василев в контекста на ареста на бившия премиер Бойко Борисов миналата седмица, са от 250 млн. лв несъбрани държавни такси от хазарт и лихви по тези такси. 

"За тези несъбрани такси всичко тръгва от 2013 г., когато се приема член 30 в Закона за хазарта, който въвежда събиране на два вида такси - еднократна при получаването на лиценз и променлива, която се събира всеки месец, в размер на 20% върху всички направени залози, като е предвидена и допълнителна ставка от 15% за игри, за които се събират такси и комисионни. Както се вижда от доклада на Държавна финансова инспекция, една част от тогава действащите оператори са декларирали 15%, другите - 20% върху постъпленията. Оттам идва разминаването."

Според Терзиев събирането на подобни такси трябва да отпадне от ЗХ и да намери място в Закона за корпоративното подоходно облагане, но за момента няма политическа воля за промени в закона. Трябва и обособен орган, по подобие на закритата Държавна агенция по хазарта, която да упражнява контрол в сектора.

След промените в Закона за хазарта през 2020 г. се задълбочиха проблемите в хазарта и в облагането.

Според данни от сайта на НАП за 2021 година по разпореждане на агенцията е преустановена хазартната дейност на 35 интернет страници. Към 2022 година интернет страниците, които имат лиценз за организиране на хазартни игри са 29 на брой, показва още сайтът на агенцията. 

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.