Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Само 10 са денонощните аптеки в България

Проф. Илко Гетов в Бизнес старт, 05.10.2016

08:36 | 5 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аптеките са здравни заведения и хората очакват качествено обслужване, надеждни консултации и безотказни лекарства, а в същото време са оставени да работят в среда, изцяло повлияна от пазарните сили – безумна конкуренция, липса на всякаква регулация за откриване на аптеки, непрекъснат натиск и ерозия на цените на лекарствата, високо ДДС и други неблагоприятни фактори от чисто икономически и пазарен характер. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

„България е на второ място в ЕС по брой аптеки на глава от населението - на 1 аптека се падат около 1900 жители. Пред нас са само Кипър и Гърция. В Дания например съотношението е 15 000 души на една аптека“.

В същото време има 11 общини, където няма аптеки, няма никакъв достъп до аптечна грижа, каза фармацевтът.

"От 4200 аптеки, които са регистрирани, функционират реално между 3600 и 3800. Само 2100 от тях имат договор със Здравната каса, не повече от 20 аптеки приготвят лекарства, а денонощните аптеки по официални данни са едва около 10 в цялата страна".

В 17 областни града няма денонощни аптеки, каза още Гетов.

Каква е съдбата на аптечната карта? Какви са промените в закона, които ще отвържат ключовите проблеми в бранша? Кои са работещите варианти за денонощните аптеки?

Вижте целия коментар: