Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата власт трябва да се справи с настоящите кризи, но и да планира напред в бъдещето

Проф. Анна Кръстева, политолог, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 14.12.2021

11:24 | 14 декември 2021
Обновен: 12:24 | 14 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Голямото предизвикателство пред новото редовно правителство е, че трябва да се движи по две паралелни писти на темпоралност. От една страна кабинета на Кирил Петков ще трябва да се справи и то в максимално кратък срок с всички належащи проблеми - Covid пандемия, кризата с цените и т.н. Първите 100 дни на управляващите ще бъдат съдени на базата на успеха спрямо краткосрочните цели. В същото време администрацията на Петков ще трябва и стратегически да планира бъдещето на България с години напред. Това заяви проф. Анна Кръстева, политолог, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Трябва да се слезе от джипката и да се влезе в 21-ви век. Джипката е символ на 20-и век, на нещо остаряло и на вече архаични възприятия. Вече е дошло време на зелени политики, на дигитализация, на ново поколение.”

Проф. Кръстева цитира и автора Георги Господинов, който в своята книга “Времеубежище” казва следното: “Трябва да творим настоящето така, че бъдещите поколения да искат да се връщат в него”. Това смята проф. Анна Кръстева, че трябва да направи и кабинетът на Кирил Петков. 

“Последните години в България имаше преход от корупция към системна корупция. След това имаше още един преход ендемична, системна корупция към прихваната държава. Това, което управляващите трябва да започнат да правят е постепенно да отвоюват държавата от олигархията и престъпността.” 

Политологът заяви, че държавната администрация е запълнена с партийни кадри на ДПС, ГЕРБ и Обединените патриоти. Тези кадри, казва тя, ще направят всичко по силите си, за да саботират новата власт. Правителството има нужда не само от воля, но и от пакет конкретни действия. Трябва да се сменят механизмите на управление. 

“Вече имаме и министерство на електронното управление, което го чакаме от десетилетие вече. Цялото общество се дигитализира значително по-бързо от държавната администрация, което води до очакванията новият министър в този ресор да показва резултати на всеки няколко месеца.” 

Проф. Кръстева заяви, че електронното управление и ефективното управление не са просто някакви брошки, те трябва да навлязат във всяко едно министерство, всяка една администрация. Общуването на гражданите с администрацията да стане дигитализирано и да не се налага да тичаме по различни кабинети и гишета. 

“Целите, които новото правителство си поставя трябва да бъдат измерими и проверими. При всяко кандидатстване по европейски проекти трябва да бъдат посочени и индикатори, по които изпълнението на поставените цели ще бъде проверено и измерено. Трябва да има доказателства, че е постигната целта заради която се харчат европейски средства.” 

Цялото правителство и всички министерства трябва да си поставят определени времеви рамки и какво ще се свърши в това време. След изтичането на това време се прави оценка на въздействието и постигнатите резултати.

Целия разговор можете да чуете във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да намерите тук