Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Управлението на държавните фирми е деградирало и има нужда от мащабен ремонт

д-р Петя Георгиева, икономист в Института за пазарна икономика и проф. д-р Спартак Керемедчиев, Институт за икономически изследвания на БАН, 02.12.2021, "Бизнес старт"

13:02 | 2 декември 2021
Обновен: 13:54 | 2 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Tова, което се случва след приемането на Закона за публичните предприятия, който сам по себе си съществува от 2 години, е, че имаме една нормативна уредба, която урежда начина на управление на публичните предприятия. Този закон е правен по препоръките на ОИСР, но не работи достатъчно добре. Той не дава възможност на държавата да са намеси и да взема оперативни решения за държавните предприятия, на които тя е де факто е собственик. Това заявиха д-р Петя Георгиева, икономист в Института за пазарна икономика и проф. д-р Спартак Керемедчиев, Институт за икономически изследвания на БАН, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“В закона няма никакви санкции. Много общо са описани възможностите, които може да използва една или друга заинтересована страна в управлението на публичното предприятие, смята д-р Георгиева.”

Проф. Керемедчиев е на мнение, че с приемането на Закона за публичните предприятия се дава старт на реформата в управлението на публичните компании. Той поясни, че тази решаваща стъпка е била направена под натиска на чужда сили и то във връзка с присъединяването на България в еврозоната, както и с присъединяването на към ОИСР.

“През 2018 година в доклада на Европейския семестър беше казано, че държавните предприятия на България не отговарят на международните стандарти. Има проблеми в тяхното управление и представляват фискален риск. Това беше потвърдено и от финансовите министри на еврозоната. 

Керемедчиев заяви категорично, че системата за управление на държавните предприятия е изцяло деградирала и има нужда от още по-мащабен ремонт, който няма как да се случи в рамките на няколко дни. Това не може да се случи без участието на заинтересованите страни. 

“Самият закон позволява такъв тип реформа, защото той е базиран на принципите за корпоративно управление на държавните предприятия на ОИСР от 2015 г. Ние имаме основата, но трябва да има институциите, инструментите и политическата воля.” 

Д-р Спартак Керемедчиев каза, че политическата воля е много важна, защото политиците няма лесно да се откажат от “една златна кокошка, каквато са държавните предприятия”. 

Д-р Петя Георгиева акцентира на това, че независимо какви са реформите, те трябва да бъдат съобразени със законодателството, което урежда функционирането на публичните предприятия. Тя заяви, че политическото влияние няма как да се отстрани от държавните компании, защото държавата като собственик на предприятието се представлява от политици, но все пак е хубаво да се сложи край на политическите назначения. Проф. Керемедчиев допълни, че в съвета на директорите трябва да има експерти, които притежават не само технически познания за работата на компанията, но и такива, които са добре обучени в принципите на корпоративното управление. 

“Агенцията за публични предприятия и контрол е призвана да върши тази функция, но тя е със слаби правомощия и всъщност тя не изпълнява функциите на принципал, а е координиращ орган."

Д-р Георгиева поясни, че "Агенцията за публични предприятия", наследник на "Агенцията за приватизация", трябва да координира дейността на всички държавни компании и техните принципали. А за такива се водят съответните министри, към чийто ресор се причислява дейността на публичното предприятие. 

“Агенцията в момента е изключително слаба и  има малко на брой служители, които отговарят специално за публичните предприятия. Тази задача беше преди на Министерство на финансите, но после се връчи на "Агенцията за публични предприятия", която сега има същите правомощия, като единствената разлика е, че организира и конкурсите за назначаване на ръководство.” 

"Тази функцията обаче важи само за големите предприятия", отбеляза гостът.

Целия разговор можете да чуете във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да чуете тук