Brexit без сделка изглежда все по-вероятен

Калоян Правов, политолог, В развитие, 07.08.2018

20:15 | 7 август 2018
Калоян Правов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Правов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Британското правителство изглежда не е имало никакъв план какви ще са последващите му действия след референдума за напускане на страната на Европейския съюз (ЕС). С наближаването на Brexit всички действия на премиера на Великобритания Тереза Мей сочат, че най-вероятно ще се състои Brexit без сделка. Това каза Калоян Правов, политолог, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Ако до края на септември не последва радикална промяна в подхода на британското правителство или ново такова, то най-добре Великобритания и ЕС да се готвят за реализация на сценария за "твърд" Brexit“.

Политологът посочи, че подобно развитие е от интерес за ЕС. Според Правов дългосрочните икономически последици за Великобритания след напускането ѝ на ЕС ще служат за назидание на други по-евроскептични държави и ще бъдат поставени като прецедент за това, което се случва, след като дадена страна се отдели от Брюксел.

„Дори след Brexit все пак Великобритания може да се договори с много държави и да се постигнат търговски споразумения. Варианти за страната има много. По-притеснително за политиците са краткосрочните резултати и загубите на електорална подкрепа, които биха последвали за тях“.

Гостът добави, че все пак до споразумение между ЕС и Кралството може да се стигне също и след Brexit. Той добави, че в такъв случай страната ще постигне независимото си развитие, което цели далеч от Брюксел.

Вижте видео материал с целия разговор.