Намесата на Китай в Европа ще помогне за разрешаване на политическите проблеми

Георги Чобанов, директор на Центъра за икономика и политика на Китай към СУ, В развитие, 05.07.2018

13:43 | 5 юли 2018
Георги Чобанов, директор на Центъра за икономика и политика на Китай към СУ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Чобанов, директор на Центъра за икономика и политика на Китай към СУ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Схващането, че бъдещите инвестиции на Китай в Европа и засилването на търговията между тях имат за цел дестабилизация на Европейския съюз (ЕС), е погрешно. От развитието на търговските отношения може само да се печели, а икономическото влияние не може да се разглежда отделно от политиката. Всеки един евентуален бъдещ икономически просперитет ще се отрази положително и в политическо отношение.

Това мнение застъпи проф. Георги Чобанов, директор на Центъра за икономика и политика на Китай към СУ, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров. Изказването на проф. Чобанов е по повод предстоящата Среща на върха във формат 16+1. Тя има за цел задълбочаването на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Домакин на срещата ще бъде София.

Винаги се говори за политическото влияние и то в негативен смисъл. Чуват се твърдения, че именно такова ще е и влиянието на Китай, което не е вярно. Напротив, Китай ще окаже позитивно политическо влияние. Намесата на Китай ще помогне за взимането на редица политически решения. Просперитетът на Европа ще разреши политическите  проблеми.

Пътят на коприната е част от световната мрежа, посочи проф. Чобанов. Това е една мащабна мрежа, от която има интерес цялото човечество. Разбираемо е да има стремежи за доминиране, според него. Все пак всички държави имат добра дипломация и не може да се говори за предстояща война с Китай. Също така, не бива да има пренебрегнати държави, посочи още той.

Проф. Чобанов коментира и китайският проект за Новия път на коприната.

Новият, модерният път на коприната, трябва да се разглежда като една мрежа, която служи за всестранен обмен. Това е нова стъпка в глобализацията, която навлиза и в нов етап. Инициативата „Един пояс, един път“ е китайска, но тя принадлежи на целия свят.

Според госта България трябва да заяви ясното си желание за участие в тази инициатива и да започне развитието на свои проекти.

България трябва да заяви желанието си за участие върху логистичната карта на света и да излезе с конкретни проекти. Инвестициите идват тогава, когато има наличие на такива проекти.

Това ще е един проект, в който всички включени страни ще спечелят, добави още той.

Включването в такъв проект носи само икономически растеж и просперитет.

Вижте във видео материала целия разговор.