Проблемът с миграцията стана трибуна за вътрешнопартийни интереси

Борислав Мавров, европеист, В развитие, 03.07.2018

13:26 | 3 юли 2018
Обновен: 13:26 | 3 юли 2018
Борислав Мавров, европеист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борислав Мавров, европеист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трусовете в настоящата управляваща коалиция в Германия са следствие на трудното ѝ създаване като цяло. Изглежда, че Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) имат две различни визии как Германия трябва да участва в дебата за миграционната политика и това какво решение би трябвало да се вземе. Това е отражение както на различни перспективи към миграционната политика, така и на желанието за адресиране на ясни послания до гласоподавателите на фона на предстоящите избори. Това каза Борислав Мавров, европеист, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

Факт е, че има спад в мигрантския поток, но парадоксално - разговорът за него сега е най-изострен. Наблюдава се една закъсняла реакция от страна на част от европейските лидери, за да се предотврати повторна криза и същевременно да се адресират техните вътрешни интереси преди европейските избори.

Важно е да се отбележи, че постигнатото споразумение между ХДС и ХСС касае южната граница на Германия, коментира Мавров. То не се отнася за всички граници на държавата. Предстои изграждането на пропускателни центрове за бежанци, където би трябвало да се преценява кои от тях се нуждаят от убежище, поясни гостът. Останалите, със статут на незаконни емигранти, трябва да бъдат връщани в страните им по произход, според сключеното споразумение, каза още той.

Мавров добави, че миграционната криза вече трае твърде дълго, което я превръща в постоянен проблем. 

Миграционната криза в Европа се превръща в систематичен проблем не само за Германия, но и за целия ЕС. Той поставя на изпитание практически всички лидери.

Вижте целия разговор във видео материала.