Авиолинията София-Скопие е важна за бизнеса, дори в началото да е губеща

Пламен Цеков, съосновател и председател на Борда на директорите на компания Scalefocus, в „Бизнес старт”, 19.01.2022

11:17 | 19 януари 2022
Обновен: 12:37 | 19 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Визитата на премиера Кирил Петков  в Скопие беше много добре организирана, личеше си духът на едно ново начало от двете делегации. Това каза Пламен Цеков, съосновател и председател на Борда на директорите на компания Scalefocus, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Компанията ни, която от 2019 година има офис в Скопие, представи мобилно приложение, което ще подпомогне диабетиците, които, измервайки кръвната си захар, ще водят електронен дневник, а данните ще се споделят с лекаря им”, посочи гостът.

„Нашата компания се развива много добре в Северна Македония, миналата година имаме 90 новонаети служители в Скопие, като планираме офисът да стигне до 300 души. В бизнеса не се усещат вълненията, които виждаме в политиката. Не сме усетили антибългарски настроения. Интересът на младите хора е другаде – към работата, международни проекти”, каза Цеков.

Според него в подкрепа на бизнеса подчертано трябва да се подобри инфраструктурата и дигиталната свързаност между България и Северна Македония.

„Бизнесът между двете държави сега прохожда, но има потенциал да бъде в по-големи обеми”.

Цеков посочи, че макар някои телекоми да предлагат по-добри условия, роумингът продължава да е проблем.

Заслужава си и е добре за бизнеса да се открие директна авиолиния София-Скопие, първоначално вероятно ще бъде губеща и трябва двете държави да я подпомогнат, смята Цеков.

„Сега до офиса в Скопие пътуваме по пет часа”.

„Много македонци идват в България на ски, на море. Затова тотално трябва да се преосмисли свързаността между двете държави. От съседните ни държави само с Македония  нямаме железопътна свързаност”.

Цеков сподели, че е получил голяма подкрепа от българската икономическа мисия, както и от македонските институции при стартиране на бизнеса си в Северна Македония.

„Нашата компания направи най - голямата инвестиция в IT сферата в Северна Македония. . Инвестираната сума е малко под 10 милиона евро. Нашата компания е най-бързо растящата IT компания в Северна Македония. Нивото на местните кадри е добро. Младите хора имат желание, стремеж, имат добри факултети. На подобно ниво като в България е IT сектора в Македония”, сподели впечатления Цеков.

„Бизнесът на Балканите трябва да обедини капацитета си, ако искаме да бъдем по-добре позиционирани на световната сцена. България, Македония, Сърбия – това са малки пазари и трябва свързаност между държавите на Балканите”.  

„Има процес, който тече в момента в Западните Балкани, в Македония, Сърбия, Албания – „Отворени Балкани”, където държавите си отварят законодателствата, за да могат фирми от една държава да наемат директно служители от друга държава, без да правят клонове, тоест нещо се случва, ние обаче още не сме там. Черна гора прави много инициативно законодателство по отношение на данъчни политики, инвестиции в стартъп компании, данъчни преференции за международни инвеститори”, посочи Цеков.

България трябва да модернизира законодателството си по отношение на авторски права, трудово-правни взаимоотношения, така че да се създават повече модерни компании.

Проблемът с недостига на работна ръка стои на масата с все по-голяма тежест. 

„Правим собствени академии, това решава част от проблема. Излизаме и в други страни да търсим кадри”, посочи Цеков.

Рекордната инфлация за последните 14 година – 7,8 процента – , която бе регистрирана в България, е проблем за всеки бизнес. Инфлацията означава повишени разходи. Много колеги се оплакват, че въпреки празните офиси, сметката за ток става непосилна, каза Цеков и сподели, че компанията му е свила наемните площи на офисите си в София с 60-70%.

„При това положение не мисля, че е време да се правят данъчни промени, данъците трябва да се държат ниски, ако искаме бизнесът да инвестира”, подчерта съоснователят и председател на Борда на директорите на компания Scalefocus.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да видите тук.