Мораториумът върху цените е противоконституционен и трябва да се отмени незабавно

Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, „В развитие”, 10.01.2022

16:43 | 10 януари 2022
Обновен: 18:43 | 10 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Има ли отново опити за политическо яхване на иначе по закон независима институция като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) коментира Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, в предаването „В развитие” на Bloombrg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Атаките срещу КЕВР са изцяло политически и това е свързано с желанието на политиците да овладяват подобен тип регулаторни структури”, каза Нейков.  

„КЕВР е институция, която има особен статут. Това е институцията, която гарантира пазарното развитие на енергийния сектор и на всички участници в него. Ролята на КЕВР е да защитава пазарните взаимоотношения - крайните потребители, но и тези, които доставят услуги за тях”, подчерта гостът.

През 2020 година трябваше да има смяна на председателя и на един от енергийните комисари. „Поради това, че не е могло да се стигне до някакво споразумение на политическо ниво, процедурата беше блокирана. Не са верни обаче твърденията, че съставът на сегашната комисия е нелигитимен”, каза Нейков.  

КЕВР е легитимна институция. Тя няма времеви мандат. Мандати имат комисарите, но дори и те да са изтекли, според закона комисарите продължава да изпълняват задълженията си, докато бъдат сменени”.

Според Нейков мораториумът на парламента за замразяване на цените на енергията  от средата на декември е противоконституционен и противозаконен.

„Бяха изпуснати потребителите на природен газ и сега правителството е поставено в положение да се чуди как да вмести и тези потребители. Натрупват се увеличения, които не се отразяват сега в цените, но ще бъдат отразени отведнъж”.

Мораториумът беше много голяма грешка, която може да бъде поправена с незабавната му отмяна и връщане към пазарните механизми”, каза Нейков и припомни, че през октомри 2021 година излезе решение на Конституционния съд, в което се казва, че парламентът не може със свое решение да ограничава  дейността на органи, които са оправомощени за съответната дейност със закон, какъвто е и случаят с КЕВР.

„Освен това има и изрични текстове в закона за енергетиката, където този тип поведение на парламента е укоримо от законова гледна точка”, допълни Нейков.

Решенията на КЕВР  подлежат на съдебен контрол, не на парламентарен”.

Славчо Нейков предостави на водещия на предаването Делян Петришки запечатан плик с името на новия председател на КЕВР.

„Това е моето предположение кой ще бъде новият председател на КЕВР. През 2015 година направих предположение пред две медии като дадох в запечатан плик името на Иван Иванов и познах. Сега Ви давам в запечатан плик с молба да го отворите, след като приключи процедурата”.

Нейков изрази надежда критериите за избор да бъдат завишени и да се разшири кръгът на тези, които имат право да номинират кандидати за регулатора,  защото сега това са само депутати и парламентарни групи.

Още за това какво е състоянието на енергетиката и какво става с независимостта на институциите вижте във видеото. 

Всички гости на предаването „В развитие” може да видите тук.