Домусчиев: Ще постигнем компромис с правителството за данък уикенд

Бизнес старт, 11.02.2016

09:54 | 11 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Кирил Домусчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кирил Домусчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мнението на бизнеса относно данък „уикенд“ не беше взето предвид. През месец септември коментирахме всички поправки в закона, които касаеха т.нар. данък „уикенд“. Получихме разбиране от страна на правителството, но законът беше приет по начин, който не устройва бизнеса, след като бяха орязани предложените от нас прагове. Облагането на личното ползване е справедливо, въпросът е да облекчим административната тежест. Това коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му може да се намери компромисно решение с правителството, което да покрива периода от 14 февруари до момента, в който КРИБ излезе с конкретна поправка в закона. Домусчиев обясни, че от КРИБ имат разбирането на министъра на финансите и изпълнителния директор на НАП. "Търсим добрите практики в Европа и се надяваме се, че до дни ще постигнем консенсус с правителството."

Той коментира още блокадата на българо-гръцката граница. Един камион на ден губи около 150 евро. 1 км опашка представлява загуба от 9000 евро на ден. Проблемът е много сериозен. Държавата трябва да търси комуникация и сътрудничество с ЕС, посочи Домусчиев.

Днес КРИБ ще излезе с декларация, която е в подкрепа на правителството срещу искания за реформи. "В тази декларация искаме спешна среща с премиера и ресорни министри, за да обсъдим въпроси и мерки, които касаят бизнеса." КРИБ иска стабилност, заяви Домусчиев.

Вижте повече във видеото: