Най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света през 2021 г.

В проучването на 43 държави Тайланд е класиран на последно място

14:49 | 19 октомври 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Исландия има най-добрата пенсионна система в света, според глобално проучване как нациите подготвят застаряващото си население за пенсиониране.

Страната зае първото място в глобалния пенсионен индекс на Mercer CFA Institute, публикуван във вторник, заради доброто управление и високите обезщетения за пенсионерите, включително щедра държавна пенсия. Холандия и Дания се класираха съответно на второ и трето място, след като държаха челните места през последното десетилетие.

Резултатите на единадесет държави, включително Индия и Корея, се понижиха тази година, докато светът се бори с ограничаването на икономическите последици от кризата с COVID-19. Настоящата икономическа среда с намален ръст на заплатите, исторически ниски лихвени проценти и свиваща се възвръщаемост в много класове активи оказва допълнителен финансов натиск върху съществуващите системи за доходи при пенсиониране, се казва в доклада.

В проучването на 43 държави Тайланд е класиран на последно място, след Аржентина и Филипините поради техните системи, които имат „големи слабости и/или пропуски, които трябва да бъдат отстранени“.

Великобритания и Китай, класирани съответно на 9-то и 28-о място, показаха най-голямо подобрение спрямо миналата година в резултат на значителна пенсионна реформа, според доклада. САЩ, на 19-то място, биха могли да увеличат резултата си, ако повишат минималната пенсия за пенсионерите с ниски доходи, се казва в съобщението.

„Въпреки предизвикателствата, сега не е моментът да спрете пенсионната реформа- всъщност е време да я ускорите“, каза Дейвид Нокс, старши партньор в Mercer и водещ автор на доклада.