Румънската икономика засенчва останалата част от ЕС

Графика на деня за 16 февруари

14:44 | 16 февруари 2021
Обновен: 14:44 | 16 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Икономиките в източния европейски регион надминават останалата част от ЕС през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg
Икономиките в източния европейски регион надминават останалата част от ЕС през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg

Икономиката на Румъния превъзхожда останалата част от Европейския съюз през последното тримесечие, тъй като правителството реши да не налага суровата блокада, която бе предприета в  по-голямата част от континента.

Икономиката на страната не само е нараснала спрямо предходните три месеца, но този ръст надминава с повече от 10 пъти очакванията на анализаторите. Разширяването с 5,3% изпреварва всички останали членки на ЕС, предава Bloomberg.

Четвъртото тримесечие беше добро и за други части на Източна Европа: Унгария и България неочаквано отбелязват ръст от предходните три месеца, показват данните, публикувани във вторник. Литва изглежда е най-добре представилата се държава в ЕС през миналата година.

Румъния официално е избегнала рецесия по време на пандемията. Въпреки че страната се бори с един от най-големите бюджетни дефицити в блока, тя успя да увеличи публичните инвестиции до най-високото им ниво от десетилетие, като стимулира строителството.