Връзката между йената и акциите на Toyota

Какво се случва с акциите на компанията при поскъпване или поевтиняване на йената

13:06 | 12 май 2016
Обновен: 13:15 | 12 май 2016
Движението на валутния курс на йената спрямо долара и цената на акациите на Toyota. Графика: Bloomberg Terminal.
Движението на валутния курс на йената спрямо долара и цената на акациите на Toyota. Графика: Bloomberg Terminal.

Най-големият японски автомобилен производител – Toyota – каза, че годишната печалба на компанията за финансовата година, която ще приключи на 31 март 2017, ще се понижи с до 35% до 1,5 трилиона йени или около $13,8 млрд. долара. Това е доста под очакванията на анализаторите за печалба от 2,19 трилиона йени, а главната причина е поскъпването на йената от началото на година. Японската валута, която поевтиняваше от 2012 до началото на 2016 подкрепяше сериозно печалбите на компанията през последните 4 години. След тази новина акциите на Toyota поевтиняха с 4,5%.

Графиката показва именно почти перфектната негативна корелация между движението на валутния курс на йената спрямо долара и акциите на Toyota от 2011 насам. Зелената линия показва поевтиняването на японската валута спрямо американската, което е в унисон с нейното движение спрямо всички водещи световни валути, докато бялата линия показва поскъпването на акциите на Toyota. От началото на 2016 обаче тенденцията се обръща, като йената започва да поскъпва, докато акциите на Toyota – да поевтиняват.

Резултатите не са изненадващи, имайки предвид, че Toyota разчита за около 80% от продажбите си на чуждестранни пазари, като слабата йена оказва сериозна подкрепа в тази насока.