Amazon става първата компания, която губи 1 трилион долара пазарна стойност

Графика на деня, 10.11.2022 г.

11:01 | 10 ноември 2022
Автор: Субрат Патнаик и Джеран Витенщайн
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Amazon.com Inc. е първата публична компания в света, която загуби 1 трилион долара пазарна стойност, тъй като комбинация от нарастваща инфлация, затягане на паричните политики и разочароващи актуализации на печалбите предизвикаха историческо разпродажба на акциите тази година.

Акциите на компанията за електронна търговия и облачни услуги паднаха с 4,3% в сряда, определяйки пазарната ѝ стойност на около 879 милиарда долара от рекордно затваряне от 1,88 трилиона долара през юли 2021 г. Amazon и Microsoft Corp. се напредпреварваха кой пръв ще пресече тази доста нежелана граница - производителят на Windows изостава, след като загуби само 889 милиарда долара от пика през ноември 2021 г.

Въпреки че акциите на технологичния сектор бяха наказвани през цялата година, страховете от рецесия допълнително намалиха настроенията в сектора. Петте най-големи американски технологични компании по приходи са изгубили близо 4 трилиона долара пазарна стойност тази година.

Най-големият онлайн търговец на дребно в света прекара тази година в адаптиране към рязкото забавяне на растежа на електронната търговия, тъй като купувачите възобновиха навиците си отпреди пандемията. Акциите му паднаха с почти 50% на фона на забавяне на продажбите, рязко нарастващи разходи и скок в лихвените проценти. От началото на годината състоянието на съоснователя Джеф Безос е намаляло с около 83 милиарда долара до 109 милиарда долара, според данни, събрани от Bloomberg.

Миналия месец Amazon прогнозира най-бавния ръст на приходите за празничното тримесечие в историята на компанията, тъй като купувачите намаляват разходите си в условията на икономическа несигурност. Това изпрати пазарната ѝ стойност под $1 трилион за първи път от подхранваното от пандемията рали на технологичните акции преди повече от две години.