Изборът на подходящ матрак - дългосрочна инвестиция за качествен сън

Няма един универсален модел матрак, който да е комфортен за всички, подчертават експерти в бранша

14:52 | 19 ноември 2020
Обновен: 14:55 | 19 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пълноценният сън е от изключително значение, за да може човешкият организъм да функционира правилно. Един от най-важните фактори, който оказва влияние върху качеството на вашия сън, е матракът, върху който спите всяка нощ. Старият и неравен матрак може да доведе до сериозни смущения на съня, включително трудно заспиване, среднощни събуждания, схващане и болки в гърба. Редовното недоспиване може да създаде дори по-сериозни проблеми с концентрацията, паметта и да наруши нормалния ритъм на живот.

За да се насладите на ревитализираща почивка през нощта, имате нужда да изберете матрак, който да ви осигури комфорт и да отговори на вашите индивидуални нужди. Как да откриете подходящ матрак и да го запазите като нов за дълго, съветват от онлайн магазина за матраци mattro.net.

На какво да обърнат внимание потребителите при покупката на матрак?

Разнообразието от продукти за сън е наистина огромно, което осигурява на потребителите широки възможности за избор, но едновременно с това може и да ги затрудни да вземат правилното решение. Експертите в бранша подчертават, че няма един универсален модел матрак, който да е комфортен за всички. Затова изборът трябва да е съобразен най-вече с индивидуалните предпочитания за степен на твърдост, размери, височина на матрака, дали да бъде еднолицев, или двулицев, с пружинен пакет, или с ядро от пяна. Всички тези характеристики са много важни и е препоръчително потребителите да им обърнат специално внимание, преди да пристъпят към покупка.

Като изключим техническите характеристики, друг важен фактор е цената. Ценовият диапазон, в който се предлагат тези продукти, варива в зависимост дали търсите матрак от висок клас, или сте се насочили към икономичен вариант. В повечето случаи матраците от висок клас предлагат по-дълъг експлоатационен живот, което ги превръща в оправдана инвестиция, имайки предвид, че ще ги използвате години наред.

Как да запазим живота на матрака за по-дълго?

Независимо каква сума решите да отделите, правилната поддръжка и грижата за матрака са от изключително значение, за да запазите отличните му характеристики за по-дълго време и да минимизирате следите от изхабяването му.

За да запазите формата на матрака и да го предпазите от деформации, е необходимо да му осигурите стабилна упора, избирайки подходяща подматрачна рамка. Някои продавач-консултанти биха препоръчали и редовното обръщане на матрака, сменяйки страна, от която спите.

Осигуряването на висока хигиена на съня е не по-малко важно. Ако не предприемете необходимите мерки, върху матрака могат да се развият бактерии, алергени и акари, да се появяват петна и замърсявания. Това със сигурност ще окаже негативно влияние върху качество на съня, но може и да доведе до по-сериозни рискове за здравето.

За да запазите матрака чист, поставянето на спално бельо и регулярната му смяна са задължителни. Ако матракът има сваляем калъф, то изпирането му също трябва да става редовно. В случай, че искате да осигурите и допълнителен защитен слой, отлично решение е поставянето на топ матрак. От една страна, той ще осигури висока хигиена на основния матрак, а от друга -ще допринесе още повече за комфорта и удобството на вашето легло.

Производителите обобщават, че поддръжката на матрака ще ви осигури дългосрочно спокойствие и ще допринесе за качествен сън. Едновременно с това, те призовават потребителите да спазват стриктно инструкциите и насоките за употреба на продуктите за сън, които са им предоставени при покупката на матрака.