Как могат българските компании да се разрастват в международен план?

На 24 април в Букурещ, Румъния, ще се проведе третата годишна регионална бизнес среща на високо равнище за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), подкрепена от iBanFirst

12:33 | 22 март 2024
Обновен: 12:46 | 22 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: iBanfirst
Снимка: iBanfirst

В епоха, в която икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) демонстрира забележителна устойчивост и растеж, предприятията в България и съседните страни са на прага на световното признание. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира значителен ръст в икономическата жизненост на региона, като предвижда темпове на растеж на БВП, които значително надвишават средните за Европейския съюз.

По-специално, България е на път да отбележи стабилен растеж от 3,2% през 2024 г., изпреварвайки с повече от два пъти средния показател за ЕС от 1,5%. Това икономическо раздвижване служи като отправна точка за предприятията да се насочат към международната сцена, показвайки неизползвания потенциал и устойчивостта на бизнес средата в ЦИЕ.

Разрастващият се икономически климат не само е сигнал за благоприятна среда за развитие на бизнеса, но и поставя въпроса: В свят, в който икономическия пейзаж се развива бързо, как компаниите от ЦИЕ могат да използват своите регионални предимства, за да се наложат на световната сцена? Този въпрос е в основата на предстоящата трета годишна среща на високо равнище "How Can CEE Companies Expand Internationally?". Подкрепено от iBanFirst, третото издание е готово да проучи стратегиите, които позволяват международна експанзия, като предостави ориентир за компаниите, стремящи се към растеж отвъд националните си пазари, като експанзията в ЦИЕ е първата стъпка за компаниите от региона. Чрез регионалната експанзия предприемачите могат да се възползват от сходни култури, разбиране на хората и бизнеса, за да изпробват първо потенциала за разширяване.

Привлекателността на глобалната експанзия се състои редица предимства, включително увеличени потоци от приходи, по-голяма разпознаваемост на марката, достъп до нови начини за финансиране и интегриране на чуждестранни таланти и ресурси. Иновациите в областта на финтех, водени от компании като iBanFirst, рационализираха международните бизнес операции, като направиха трансграничните плащания и конвертирането на валута по-ефективни и рентабилни от всякога. Този технологичен напредък е свидетелство за развиващия се глобален бизнес пейзаж, в който бързите пазарни и икономически промени и технологичните пробиви представляват както предизвикателства, така и възможности.

Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst, улавя същността на това начинание, като заявява: "В условията на скоростни трансформации, утрешният успешен бизнес ще бъде този, който е гъвкав, адаптивен и мислещ за бъдещето. Нашата мисия е чрез третата ни годишна среща на върха и познанията, които ще бъдат споделени на сцената от лидерите в индустрията в ЦИЕ, да предоставим на МСП в България знанията и инструментите, от които се нуждаят, за да използват глобалните възможности. Експанзията в ЦИЕ, по-конкретно в Румъния и Унгария, може да бъде първа стъпка, за да се тества потенциалът в чужбина, който може да им помогне да процъфтяват в тези динамични времена, като същевременно отвори вратите за по-нататъшна международна реализация."

В сътрудничество с медийните си партньори - Bloomberg TV Bulgaria, румънската Ziarul Financiar (ZF) и унгарската Portfolio - събитието обещава богата програма от дискусии и възможности за нетуъркинг, предназначени да разкрият международния потенциал на бизнеса от региона. Третото издание събира български предприемачи и мениджъри на най-високо ниво, както и техни колеги от ЦИЕ, които успешно са извели компаниите си до регионални предприятия с обороти от десетки и стотици милиони евро, за да проучат практическите стратегии на българските компании за разширяване на дейността им зад граница, превръщайки колебанията в икономиката на ЦИЕ и бързо променящата се динамика в стъпала за глобална експанзия.

Срещата на върха е насрочена за сряда, 24 април 2024 г., и ще се проведе в хотел Caro в Букурещ, Румъния, като ще бъде достъпна и онлайн.

На срещата ще присъстват редица водещи предприемачи и ръководители от България, Румъния и Унгария, които ще споделят опит от своите стъпки към трансгранично разрастване.

Програмата на срещата включва:

  • Панел 1 - Going Big: Strategies for scaling up a business
  • Панел 2 - West vs. East: 2 sides for successful business stories
  • Панел 3 – Beyond Borders: The business value proposition of CEE

Срещата на върха се отличава с впечатляващ подбор от лектори и модератори, всеки от които е изявена фигура в регионалната бизнес общност.

Присъстващите ще имат възможността да чуят Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst, и Пиер Антоан Дюсулие, основател и главен изпълнителен директор на iBanFirst; Александър Захариев, ръководител на отдел "Стратегия" в SUNOTEC, и Стоян Вълев, главен изпълнителен директор на Grainstore, които представят съвременния бизнес пейзаж в България. От Румъния, в събитието участват Габриела Берес (Puratos), Раду Джорджеску (SeedBlink), Роксана Гуреану (Habau Romania), Андрей Урсулеску (Scandia Food), Мария Мец (NTT Data), Богдан Колчериу (Frisbo) и Юлиана Панеску (Premier Energy). Даниел Наги (Component Group) и Бенджамин Берени (PastPay) ще споделят опит от унгарския сектор.

Модераторите, които ще обогатяват дискусиите, са представители на авторитетни медии от съответните държави, което ще допринесе за задълбочаването и перспективата на диалозите. Сред тях са Вероника Денизова, водеща в Bloomberg TV Bulgaria; Кристиан Хостюк, редакционен директор на ZF; и Мартон Орош, ръководител на отдел “Съдържание” в Portfolio Hungary, които ще гарантират дискусията на събитието да бъде едновременно ангажираща и информативна.

iBanFirst ще играе ключова роля в хвърлянето на светлина върху критични теми, които оформят регионалната и глобалната бизнес среда, демонстрирайки как колебанията в местната валута влияят върху стратегиите за международна експанзия. Като представя най-новите постижения, които правят транзакциите по-бързи, по-прости и по-прозрачни, iBanFirst подчертава ангажимента си да улеснява безпроблемните глобални бизнес операции през 21-ви век.

Участието в събитието е безплатно, независимо дали сте избрали да присъствате онлайн или на живо. За да регистрирате своето участие, можете да попълните формуляра на https://info.ibanfirst.com/cee-event-2024-regional-summit.