Магистрала „Струма“ намалява 2 пъти времето за път от София до Благоевград

С европейско съфинансиране са напълно готови 103 километра от новия път

15:13 | 25 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Магистрала "Струма" е сърцето на Благоевград, що се отнася до пътищата. Вече 103 километра от нея са напълно готови и построени с европейско съфинансиране по Оперативни програми "Транспорт" 2007-2013 и "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 година.

А за региона това означава инвестиции, развитие на населените места и на селския туризъм, както и лесно и безопасно придвижване. Това неминуемо води до положителна миграция най-вече към Благоевград. 

Градът, разположен в долината на река Струма, в закътана котловина между планината Влахина от запад и югозападните склонове на Рила, и в непосредствена близост до Пирин планина, е сред най-предпочитаните за разходки градове от софиянци.

Данните на Националния статистически институт сочат, че за 2021 година от преселващите се в страната 4 971 души са избрали област Благоевград за свой нов дом. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Благоевград са София с близо 21% и Кюстендил с малко на пет на сто. А за да изберат областния град и малките населени места в региона, важна роля играе магистрала "Струма".

"През програмен период 2014-2020 инвестициите в област Благоевград са 3 пъти повече, отколкото през предишния период 2007-2013 г.", коментира управителят на Областен информационен център - Благоевград Бисер Младенов. 

Времето за пътуване между столицата и града се намалява наполовина благодарение на новия и безопасен път.

„Преди отнемаше средно час и половина. Сега с магистралата пътуването стана 45-50 минути", допълва Младенов. 

Семейството на Росица Календерска - майка на три деца и директор "Фармакологична бдителност и безопасност" в американска компания, също избира Благоевград за свой дом.

Те взимат решението след пандемията от Covid-19-, а бързият достъп до столицата играе ключова роля.

„Отглеждането на деца в един малък град поне за мен е много по-лесно. Тук разстоянията са пешеходни, няма го стресът от шофирането, аз 10 години бях шофьор на големия си син - казах си "Стига". Факт е, че здравеопазването в Благоевград не е на добро ниво и магистралата до София и медицинският персонал там също са фактор да сме близо до столицата", изтъква тя.

Според кмета на града Илко Стоянов магистралата играе важна роля.

"Говорим за време, което се пести, и за удобство за хората, които пътуват. Отваря възможности за самия град да бъде посещаван, отваря възможности за двата индустриални парка, които подготвяме", подчертава той. 

Освен Благоевград магистралата облагодетелства бизнеса и пътуващите за Гърция. Най-проблемният участък - този през Кресненското дефиле, тепърва ще се проектира и строи.

"Това е маршрутът до Гърция. Говорим и за "коридори на солидарността" и това е една от важните точки на достъп за движение на големи камиони. Сега те не могат да минават лесно през Кресненското дефиле и транспортът не може да достига Гърция и в частност Солун, който е важна част от голямата и обща транспортна система в Европа. Трябва да намерим начин това да се случи. А там, където има воля, има и начин", смята началникът на отдел за България, Унгария и Словения в генерална дирекция "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия Агнес Монфре.

Вижте целия репортаж във видеото.