К. Колчев: Капиталовият пазар трябва бъде приоритет на държавата

Приватизацията на БФБ е важна стъпка, но трябва да има морална подкрепа от държавата

20:06 | 14 януари 2016
Автор: Investor.bg
Камен Колчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Камен Колчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Листването на Сирма Груп Холдинг АД е символично, защото показва, че въпреки недоверието към капиталовия пазар в България, той съществува и има възможност да осигурява финансиране за публичните компании, коментира Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг АД.

Сделката със Сирма Груп отключи доверието към пазара. След нейното IPO виждаме, че се възроди интереса на редица други кандидати за подобен тип сделки, каза още той.

Държавните фирми също могат да получат огромна помощ от капиталовия пазар стига държавата да го пожелае. Листването на 20-25% от една компания не намалява контрола на държава, но принуждава фирмата да се управлява по един по-правилен и ефективен начин.

Публичността на една компания веднага я вади на светло и прекъсва възможностите за нейното източване, което е идеален лек за държавните компании.

Колчев каза, че трябва да се пристъпи към "приватизирането на някои държавни компании в структуроопределящи сектори, като енергетиката и транспорта. Виждаме огромни проблеми в тези сектори, които се дължат от една страна на грешни политически решения, а от друга на източването на компаниите по цялата верига“.  

Вижте повече в следващото видео: