Glencore стартира процес по продажбата на свои активи в Чили и Австралия

Миннодобивната компания предприема мерки за намаляване на дълговете си от 30 на 20 милиарда долара

11:58 | 12 октомври 2015
Обновен: 12:08 | 12 октомври 2015
Айвън Глазенберг, главен изпълнителен директор на Glencore
Айвън Глазенберг, главен изпълнителен директор на Glencore

Швейцарската компания за добив и търговия на природни ресурси Glencore води преговори за продажбата на две средноголеми мини за добив на мед в Австралия и Чили, след като към тях е бил проявен интерес от купувачи, съобщава Bloomberg. Продажбата на двете мини ще се превърне в част от плана на компанията за намаляване на дълговете ѝ с 10 милиарда долара (то 30 млд. долара до 20 млд. долара).

Единият обект, чиято продажба се обсъжда, е мината Cobar заедно с металургична фабрика, които се намират в щата Нов Южен Уелс в Австралия и произвеждат по около 50 000 метрични тона меден концентрат годишно. Вторият обект, от който Glencore иска да се освободи, е мината Lomas Bayas, която се намира в пустинята Атакама в Чили и в която се произвеждат 75 000 тона рафинирана мед годишно.

От компанията заявиха, че процесът по продажбата на двата актива идва в отговор на интереса, проявен към тях. Потенциалните купувачи ще могат да наддават за двете мини.

В началото на септември главният изпълнителен директор на Glencore Айвън Глазенберг обяви план за свиване на дълговете на компанията, който включва продажбата на нови акции на стойност 2,5 милиарда долара, продажби на активи, орязвания на разходите и спиране на дивидентите.