Тръмп: Не знаем какво става с Ким

Доналд Тръмп, президент на САЩ

13:22 | 22 април 2020
Обновен: 08:18 | 6 юни 2020

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не знае нищо за севернокорейския лидер Ким Чен Ун след като южнокорейски официални лица дадоха различна информация за състоянието му след като преди това пропусна важно събитие.

В понеделник американските власти съобщиха, че са научили, че Ким е в критично състояние след сърдечно-съдова операция миналата седмица и че не са сигурни какво е здравето му в момента.

Офисът на южнокорейския президент обяви, че Ким работи „нормално” в провинцията, заедно с близките си съветници.

Ким продължава да отсъства от страниците на големите севернокорейски медии в сряда сутринта, 22 април 2020г.

Нито държавна телевизия, нито централната информационна агенция в Пхенян не са споменавали за нови публични появи на лидера, в ъпреки че продължават да разпространяват посланията му.

„Надявам се да е добре”, каза Тръмп.

"Излязоха някои доклади, но не знаем", отговори президентът Тръмп на въпрос какво става с президента на Северна Корея.

"С него имахме много добра връзка и мога само да кажа, че му желая да е здрав, защото ако той е в такова състояние, за каквото се споменава в докладите и в новините, то състоянието му е доста сериозно. Но аз му желая всичко добро. Имахме добри отношения, казах го, казвал съм го много пъти, че ако някой друг заемаше този пост, то сега щяхме да сме във война със Северна Корея. Не сме във война и дори не сме близо до война със Северна Корея. Искам да кажа на Ким Чен Ун, че му желая късмет. Медицинските доклади са много сериозни, никой не ги е потвърдил все още. СиЕнЕн пуснаха новината, а когато СиЕнЕн кажат нещо, аз не му вярвам особено", каза Тръмп на брифинг на 21 април 2020г..