България има критична маса от финтех компании, отличаващи се с добър продукт

Веселина Маркова, програмен мениджър на Eleven Ventures, В развитие, 14.02.2020

15:03 | 14 февруари 2020
Веселина Маркова, програмен мениджър на Eleven Ventures. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria
Веселина Маркова, програмен мениджър на Eleven Ventures. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Важно е финтех компаниите да имат първоначален продукт. Той трябва да е ориентиран към правилния таргет, който стартъпът търси. Дизайн мисленето помага на компанията да поеме в правилната посока. Нашата екосистема е млада, но има критична маса от финтех компании, сред които ключов компонент е талантът. Въпросът е как това финтех решение става скалируем бизнес. Това мнение изрази Веселина Маркова, програмен мениджър на Eleven Ventures, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Как ще протече втората програма за иновации на Visa и Eleven?

"Програмата ни за иновации стартира през 2018 г. Тогава обявихме партньорството между Visa и Eleven в България. В момента покрива пазарите Гърция и Турция и освен България фокус през тази година ще бъдат Кипър, Румъния и страните от Западните Балкани".

"Програмата включва няколко основни компонента, които подпомагат стартиращите компании така, че да могат да достигнат по-бързо етап на валидация на своето продуктово решение, то да бъде разпознато от партньори на Visa или от самата Visa и да може компаниите да достигнат до product-market fit и да скъсят цикъла на продажба", уточни Маркова.

"Освен от основния комплект инструменти, които програмата включва - достъп до капитал, технологичната инфраструктура и експертиза на Visa, компаниите имат нужда и от правилното менторство".

"Тази година търсим смели компании, за да изобретят бъдещето на разплащания, но и компании, които имат своя принос към устойчивото развитие на обществото като цяло. Нов елемент е насърчаването на повече жени предприемачи", подчерта гостът.