Лагард предлага на еврозоната "фонд за черни дни"

Страните от зоната трябва да се подготвят за следващи икономически сътресения

14:14 | 26 март 2018
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Еврозоната трябва да създаде свой "фонд за черни дни", който да помога на закъсали членове на валутния съюз при бъдещи икономически сътресения, препоръча директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

В изказване в Берлин тя отбеляза устойчивото и широкото стабилизиране на глобалната икономика, но подчерта, че има други заплахи - растящият популизъм и протекционизъм, предава Investor.bg, като се позовава на Ройтерс. 

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за следващи икономически сътресения, каза още Лагард. Според нея валутният съюз трябва да модернизира капиталовите си пазари и да подобри банковия съюз, както и да се придвижи напред по пътя към по-голяма фискална интеграция.

Директорът на МВФ коментира още в германската столица, че в добрите си години от икономическа гледна точка страните от валутния съюз трябва да отделят вноски в специален фонд. Той трябва да бъде използван за трансфери при появата на икономически проблеми, отпускани само на държавите, които спазват фискалните правила и които ще изплащат заемите с бъдещите си вноски във фонда.

Един такъв финансов механизъм в подкрепа на членовете на еврозоната ще успокои инвеститорите, посочи още Лагард.

По отношение на капиталовите пазари тя смята, че трябва да има засилена регулация и надграждане на споразуменията, за да се справят с потенциалния приток на компании за финансови услуги в континентална Европа след Brexit. Лагард отбеляза и напредъка на ЕС по отношение на банковия съюз.

"Споразумение за обща гаранция по депозитите, заедно с пътна карта за намаляване на уязвимостта на банковия сектор, ще бъде още по-голяма крачка в правилната посока", допълни тя.