Над 1,4 млн. пенсионери в Германия работят

И в България има все повече работещи пенсионери

08:40 | 26 март 2018
Обновен: 10:09 | 26 март 2018
Йохен Хайн, 63-годишен пенсионер, работи като специалист по довършителна строителна дейност по 5 часа на ден в Берлин, Германия. Снимката е от април 2015 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Йохен Хайн, 63-годишен пенсионер, работи като специалист по довършителна строителна дейност по 5 часа на ден в Берлин, Германия. Снимката е от април 2015 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Повече от 1,4 милиона пенсионери в Германия все още имат работа дори в напреднала възраст, става ясно от материал на германското списание Spiegel. Както съобщава медията през уикенда, цитирайки отговор на федералното правителство на въпрос на Зелените,  през 2016 г. около 1,42 милиона пенсионери в Германия са били работа. През 2000 г. този брой все още е бил 539 000 души.

Случайни проверки от страна на Федералната статистическа служба показват, че по-голямата част от работещите пенсионери (47,5%) работят на мини-работни места. Според анкетата 24,8% от работещите възрастни работят като самостоятелно заети лица.

„Промяната от трудов живот към пенсиониране по никакъв начин не е така регулирана, че всички служители да могат да се справят", казва пенсионият експерт от Зелените Маркус Курт пред списанието. Ето защо според него е нужда намеса на законодателя.  

Германският институт за икономически изследвания междувременно се изказа за повече гъвкавост по отношение на работещите пенсионери.

„При наемането на служители, които имат постоянна пенсия, не трябва да има горна граница за продължителността и броя на възможните ограничения“, поясняват двамата експерти на института Герт Вагнер и Корнелиус Рихтер в статия за неделното издание на Tagesspiegels. По думите им законодателят трябва да създаде съответен регламент, който да създава надеждност за служителите и работодателите.

Експертите също така не виждат опасност за отблъскване на по-младите служители от по-възрастните работници. По този начин възрастните хора биха могли да увеличат пенсионните си ставки, а работодателите могат да придобият опитни служители, пишат авторите на DIW.

В Германия има над 17 млн. души на възраст 65 и повече години – около 20% от общото население на федералната република.

Като цяло обаче пенсионерите са около 21 млн. души. Около 16,9 млн. от тях са в Западна Германия, а в Източна Германия техният брой е 4,1 млн. Средната месечна пенсия при мъжете в края възлиза на около 1100 евро, а на жените – 800 евро.

В днешна Германия мъжете и жените излизат в пенсия на 65 години, но е предвидено до 2029 г. пенсионната възраст да се повиши постепенно до 67 години. Само че това повишение е вече заложено в разчетите на пенсионните каси и отсега е видно, че ако нещо не се промени в германското общество, и тази промяна ще се окаже недостатъчна. Затова експерти на Християндемократическия съюз предложиха до към 2100 г. в пенсия да се излиза чак на 70 годишна възраст. 

И в България е налице тенденция за ръст на броя на работещите пенсионери. Към април 2017 г. над 69 000 българи над 65 години продължават да се трудят. За сравнение - през 2016 г. броят им е бил 62 500, а през 2015 г. - 58 400 българи. Данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че всеки месец на 1000 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда.