Официално: САЩ изключват ЕС от митата

Австралия, Южна Корея, Аржентина и Бразилия също ще са защитени

17:56 | 22 март 2018
Обновен: 17:56 | 22 март 2018
Американският президент Доналд Тръмп по време на кръгла маса в Белия дом във Вашингтон на 20 март 2018 г.  Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп по време на кръгла маса в Белия дом във Вашингтон на 20 март 2018 г. Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg

САЩ ще защитят няколко свои съюзници, включително Европа, Австралия, Южна Корея, Аржентина и Бразилия от митата върху вноса на стомана и алуминий, които ще влязат в сила от петък, заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, цитиран от Bloomberg.

Американският президент Доналд Тръмп е решил да "сложи пауза на налагането на митата по отношение на тези страни", заяви Лайтхайзър пред финансовата комисия в Сената в четвъртък. "Имаме двете страни от НАФТА. Имаме Европа, Австралия, имаме Аржентина, имаме Бразилия и очевидно Корея", предава Investor.bg.

От коментарите на Лайтхайзър пред комисията не стана ясно дали САЩ са предложили на тези страни постоянно изключване от списъка, или няма да се налага те да плащат мита, докато се договори решение.

Търговският представител заяви в сряда, че САЩ искат да приключат с обсъжданията със страните по изключването им от списъка до края на април.

Тръмп обяви по-рано този месец, че ще наложи мито от 25% върху вноса на стомана и от 10% върху вноса на алуминий, но изключи Канада и Мексико от тази стъпка, докато текат преговорите за актуализирането на НАФТА.

Той остави вратата отворена и за други съюзници, които да договорят и своето изключване от списъка, предизвиквайки мащабни лобистки усилия от търговските си партньори като Европейския съюз, който заплаши с ответни мерки, ако бъде ударен от митата.