Давос 2016: МВФ очаква волатилност на пазарите

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ

12:46 | 22 януари 2016
Автор: Иван Николов
Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, Давос, 21 януари 2016, снимка: Bloomberg
Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, Давос, 21 януари 2016, снимка: Bloomberg

Интервю на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард за Франсин Лакуа от Bloomberg от Давос 2016 на 21 януари 2016.

 

Много се радвам, че сме тук с Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ. Г-жо Лагард, има много неща, за които да говорим, като волатилността и Китай, но първо, през последните 2 часа, вие бяхте подкрепена и номинирана за от множество страни, включително Китай за втори мандат на поста управляващ директор на МВФ, ще се кандидатирате ли за втори мандат?

Първо искам да благодаря на тези държави за номинацията. За мен е голяма чест, чувствам се много поласкана.

Аз бяха  казала, че обмислям тази кандидатура, но решението  трябваше да бъде взето от страните-членки.

Голяма част от тях вече са гласували, но трябва да изчакаме всички 188 члена на институцията. Журито все още заседава, но съм изключително доволна, че страни като Китай, Франция, Великобритания, Германия, Финландия и други са ме подкрепили.

 

Г-жо Лагард, имахме и сериозна дискусия относно Китай и волатилността на пазарите. Очаквате ли още нестабилност на пазарите през 2016 г.?

Да, през 2016 ще има волатилност на пазарите.

Изправени сме пред три основни риска на належащите резултати – единият от тях е мащабното преминаване към нова китайска икономика, което изглежда трудно, но те са решени да го постигнат и то е добре дошло.

Преходът от много голям растеж към по-малък и от икономика, движена от износа към икономика, движена от потреблението, от промишлеността към услугите.

Всичко това е огромна задача и ще предизвика известна волатилност на пазарите, по-ниските цени на суровините – също, както и асинхронната парична политика по целия свят и промените, които очакваме през 2016.

 

Рискът от дефлация и как централните банки се справят с него ли е най-голямото ви притеснение?

Най-сериозното притеснение е се уверим, че световната икономика ще отбележи достатъчен растеж, за да отговори на нуждите на тези,които търсят работа и на тези, които очакват по-цялостен и по-устойчив растеж.

 

Мислите ли, че ще постигнем  това?

Всеки трябва да върши своята работа. Това, за което призовахме, е подобряване в политиките. Централните банкери трябва да си сътрудничат повече и наистина да насочат вниманието си към правилните политики, които ще подобрят световната ситуация, както и вътрешната си позиция.

Четете всички интервюта от Давос 2016.