Украйна въведе мораториум по дълга от $3 млрд. към Русия

Новината идва след решението на МВФ, според което за Русия не важат условията за преструктуриране към частните кредитори

13:08 | 18 декември 2015
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Украинското правителство налага мораториум върху плащането на дълга към Русия, предава ТАСС. За това съобщи по време на среща на кабинета министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк.

"Поради факта, че Русия отказа въпреки нашите усилия да подпише споразумение за преструктурирането и приемането на нашите предложения, кабинетът въвежда мораториум върху изплащането на дълга към Русия в размер на $3 милиарда". каза той. Двете страни ще се отнесат към съда.

Освен това правителството въвежда и мораторуим на дълга на две украински компании - КБ "Южное" и "Укравтодор", към руски банки. Сумата надхвърля 500 млн. долара.

В четвъртък МВФ заяви, че руските облигации са суверенен, а не търговски дълг. Украинските власти бяха ги включили в списъка на частните кредитори и настояваха, че задълженията към Русия подлежат на преструктуриране, както и останалия частен дълг.

Съветът на директорите на МВФ освен това на 4 декември сне забраната за продължаване на програмата за финансиране на Украйна, ако тя не допуска дефолт по суверенен дълг, но запази приоритета на суверенния дълг пред търговския.

Падежът на украинските еврооблигации, емитирани през 2013, е на 20 декември. Русия заяви, че може да преструктурира този дълг, разрешавайки погашения по 1 млрд. през 2016-18 при условие, че се дадат гаранции по него от САЩ или ЕС, или от една международна финансова институция.

Общо задълженията на Украйна са близо 50 млрд. долара или 70% от БВП, припомня РИА.